Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ερωτόκριτος (1976)

Το πολύστιχο αναγεννησιακής έμπνευσης επικό ποίημα "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου (1553-1613/4) κατέχει κορυφαία θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία και διαχρονικά έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών νεότερων δημιουργών.
Στο χώρο της μουσικής ο "Ερωτόκριτος" ενέπνευσε πάμπολλες συνθέσεις με άξονα το βασικό μουσικό μοτίβο, του οποίου δε γνωρίζουμε τον αρχικό δημιουργό. Πρώτος ο Νίκος Μαμαγκάκης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη σύνθεση το 1964 πάνω στο έργο. Ο ίδιος μάλιστα επανήλθε στο κείμενο πολλές φορές στη μακρά του διαδρομή στην ελληνική μουσική. Το 1974 ο Σταύρος Ξαρχάκος ηχογράφησε με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη ένα τραγούδι από τον "Ερωτόκριτο", ενώ ο ίδιος ερμηνευτής δυο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Χριστόδουλο Χάλαρη σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών.
Την ίδια χρονιά ο Γιάννης Μαρκόπουλος έγραψε μουσική και τραγούδια για την παράσταση "Ερωτόκριτος" που ανέβασε το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου τη σεζόν 1975-1976. Ήταν η παρθενική παράσταση του σημαντικού αυτού θεατρικού σχήματος, στην οποία συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί, όπως: Νίκος Μπουσδούκος, Λήδα Τασοπούλου, Λευτέρης Βογιατζής, Ηλίας Λογοθέτης, Δημήτρης Πιατάς, Ρήγας Αξελός και πολλοί άλλοι. Τα τραγούδια της παράστασης ερμήνευαν οι ηθοποιοί του θιάσου, πολλοί από τους οποίους έπαιζαν και τα όργανα της ορχήστρας. Η πρεμιέρα δόθηκε την 1η Νοεμβρίου 1975. 
Η μουσική του Μαρκόπουλου μοιάζει περισσότερο με ένα είδος πρόχειρων μουσικών σημειώσεων. Ο ίδιος ο συνθέτης επανήλθε πολλά χρόνια αργότερα δίνοντας την τελική του γραφή με τα έργα "Ανα-Γέννηση" (1996) και "Ερωτόκριτος και Αρετή" (2003).


(c) 7ιντσο βινύλιο | ΕΜΙ | 1976 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: