Ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα "Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο" τη σημαδιακή χρονιά του 1974, τη χρονιά της ανατροπής της χούντας στην Ελλάδα, αλλά και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο ποιητής έγραψε εν θερμώ σε πλήρη συναισθηματική φόρτιση που αναδύεται έντονα μέσα από τους λιτούς και έμμετρους στίχους του που ξεχειλίζουν από αγνό πατριωτισμό, ένα συναίσθημα άλλωστε που διατρέχει ολόκληρο το ποιητικό του έργο.
Το ποίημα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μια σειρά μελοποιήσεων που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στη δισκογραφία. Συγκεκριμένα, μέσα στο 1976 είχαμε τρεις παράλληλες ηχογραφήσεις δίσκων που βασίστηκαν στο κείμενο του Γιάννη Ρίτσου. Οι δύο απ' αυτές έγιναν ευρύτερα γνωστές και είχαν την υπογραφή του Μιχάλη Τερζή και του Γιώργου Κοτσώνη.
Η τρίτη όμως πέρασε απαρατήρητη, τουλάχιστον στο ελλαδικό κοινό, μιας και απευθυνόταν πρωτίστως στον Κυπριακό ελληνισμό. Συνθέτης ο Κύπριος Ανδρέας Αντρέου που έχει μια αξιόλογη παρουσία στη δισκογραφία με συνθέσεις, όπως "Τα τραγούδια της ειρήνης" (1985) και "Κύπρος αείζωη" (1994). Ο δίσκος του "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" κυκλοφόρησε το 1976 από την εταιριούλα Andy Phone σε 7ιντσο δισκάκι βινυλίου. Περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια με αμιγώς λαϊκό χρώμα. Τα ερμηνεύει ο Γιάννης Δημητράς, ένας εξαιρετικά εκφραστικός τραγουδιστής που ξεκίνησε ελπιδοφόρα πλάι στον Μάνο Χατζιδάκι, αλλά στη συνέχεια αποσκίρτησε σε άλλα μονοπάτια και χάθηκε.
(c) Vinyl | AndyPhone | 1976 | πηγή: π.Αρτ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου