Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Ζουγανέλης: Σώσον Κύριε τον λαόν σου (1973)

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένας πολυπρόσωπος καλλιτέχνης, ολοκληρωμένος μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής, ηθοποιός, διασκεδαστής. Η μουσική του πορεία είναι μακροχρόνια, αφού ήδη ξεπερνάει τα 40 χρόνια, μέσα στα οποία έχει καταθέτει μερικές δεκάδες δίσκων είτε με απλά τραγούδια, είτε με μουσική για σκηνικά έργα, είτε με συνθέσεις λόγιου προσανατολισμού.
Η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση σημειώθηκε το 1973 με ένα δισκάκι 45 στροφών στην ετικέτα Zodiac της Lyra. Περιέχει δύο τραγούδια με τίτλους: "Σώσον Κύριε τον λαόν σου", "Οι οχτροί". Οι στίχοι και στα δυο είναι του Συμεών Καπετανάκη κι αναφέρονται στο ξερριζωμό του ελληνισμού από τις μικρασιατικές πατρίδες. 
Ο Ζουγανέλης έγραψε μια μουσική που αναμιγνύει στοιχεία κρητικής (!!!) και βυζαντινής μουσικής με τον ποπ ήχο των αρχών της δεκαετίας του '70. Τραγουδά ο ίδιος, ενώ κρητική λύρα παίζει ο Στρατής Σπυριδάκης
Και οι τρεις συντελεστές του δίσκου ξαναβρέθηκαν μαζί στην πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συνθέτη λίγο αργότερα με τίτλο "Εξομολόγηση" (1975)


(c) Zodiac | 1973 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: