Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ο φίλος μου ο Παναγής...

Ο Παναγιώτης είναι γέννημα θρέμμα της Καστοριανής γης, αν και η απώτερη καταγωγή του ανάγεται στις χαμένες μικρασιατικές πατρίδες, ενώ απ' τη μεριά της μάνας του οι ρίζες του φτάνουν στη Μοσχόπολη της Κορυτσάς, το πάλαι ποτέ ιστορικό κέντρο των βλάχων. Γιαυτό και συχνά στο καφενείο τον φωνάζω "Τουρκόβλαχο"! 

Η ζωή του διέπεται από αυστηρές οικογενειακές αρχές ακολουθώντας με προσήλωση το τρίπτυχο "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια". Και βέβαια είναι ασυμβίβαστος βασιλόφρων! Αυτές είναι οι μεγάλες αξίες της ζωής του. Και δεν ξέφυγε ποτέ από τις αρχές του! 

Μεγάλωσε μέσα στην ανέχεια, αλλά κατάφερε να φτιάξει το δικό του σπιτικό και μια μεγάλη οικογένεια που του χάρισε και τα δυο αγαπημένα του εγγόνια. 

Κάποια στιγμή τρούπωσε στην αρχαιολογική υπηρεσία κι έτσι κατάφερε να βγάλει τη συνταξούλα του, με την οποία τρέφει σήμερα ένα σωρό στόματα. 

Η ζωή του Παναγιώτη είναι δεμένη με τη λίμνη της πόλης του. Με τη γαλάζια βάρκα του βρίσκεται καθημερινά σχεδόν στα ήσυχα νερά της, πότε ψαρεύοντας και πότε αναπολώντας τα ταξίδια της νιότης του. Είναι ο γραφικός μοναχικός βαρκάρης της λίμνης!

Μα υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό στη ζωή του. Γιατί ο Παναγιώτης είναι Ολυμπιακάρα! Α, όλα κι όλα! Μην του πείτε άσχημη κουβέντα για την ομάδα της καρδιάς του! Γιατί τότε ξεχνάει φιλίες και καλούς τρόπους και είναι έτοιμος να τα βάλει με ολόκληρη την παρέα, για να αποκαταστήσει το σεβασμό στην ομάδα του! Είναι Ολυμπιακάρα βέβαια με τον δικό του τρόπο, τόσο που οι άλλοι Ολυμπιακοί της παρέας να νιώθουν ότι έχουν σοβαρό έλλειμμα ολυμπιακοφροσύνης!

Αυτός είναι ο φίλος μου ο Παναγιώτης ο Καστοριανός. Ένας αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: