Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Γιάννης Ζουγανέλης : Ο μεγάλος ξεσηκωμός (1978)

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, μετά τις πρώτες σχεδόν δοκιμαστικές δισκογραφικές του καταθέσεις ("Σώσον Κύριε τον λαόν σου", "Εξομολόγηση") και κυρίως μετά τον πρώτο σημαντικό του δίσκο ("Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη", 1977), με τον οποίο διαμορφώνει το αληθινό του μουσικό πρόσωπο, μας δίνει μια δουλειά - ένα χρόνο μετά - ιδιαίτερη, πολύ αξιόλογη, αλλά δυστυχώς άγνωστη στους φίλους της μουσικής του, γιατί χρόνια τώρα βρίσκεται εκτός του δισκογραφικού στερεώματος και είναι απολύτως δυσεύρετη. 
Πρόκειται για το δίσκο "Ο μεγάλος ξεσηκωμός" που εκδόθηκε το 1978 σε ανεξάρτητη παραγωγή. Περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που γράφτηκαν λίγο νωρίτερα και ηχογραφήθηκαν στις αρχές του 1977 για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Περάνθη "Ο δαίμονας" και αναφέρεται στον αγώνα του 1821. 
Ο συνθέτης κατέφυγε εδώ στην επιστράτευση μοτίβων και ηχοχρωμάτων από την παραδοσιακή μας μουσική με τη χρήση του κλαρίνου και άλλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων έχοντας τη συνδρομή σημαντκών μουσικών, όπως ο Χρήστος Σφέτσας, ο Νίκος Κεχαγιάς, ο Μάνος Αβαράκης, ο Γιώργος Μαγκλάρας, ο Νίκος Τουλιάτος και άλλοι. 
Τα τραγούδια ερμηνεύουν η Ισιδώρα Σιδέρη με την εκφραστικότατη φωνή της και ο βαρύτονος Θεόδωρος Δημήτριεφ. Η ενορχήστρωση υπογράφεται από τον συνθέτη.



(c) LP | Ανεξάρτητη παραγωγή | 1978 |  mp3 | Πλήρη Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ.