Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Νίκος Σκέμπρης: Μαρία (1971)

Με το ψευδώνυμο Νίκος Σκέμπρης ο γνωστός συνθέτης Νίκος Λαβράνος μας έδωσε έναν και μοναδικό δίσκο που κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1971 (κατά τον Δραγουμάνο το 1970) στον απόηχο του νεοκυματικού συρμού. 
Πρόκειται για το δίσκο "Μαρία" που αποτελεί μια αινιγματική έκδοση, καθώς ακούστηκε ελάχιστα στην εποχή της, γρήγορα αποσύρθηκε, για να γίνει με τον καιρό ένα σπανιότατο κομμάτι που έχει βάλει σε περιπέτειες τους συλλέκτες μέσα από την μακροχρόνια και άκαρπη αναζήτησή του! Η παρούσα έκδοση λοιπόν δεν προέρχεται από την αρχική ελληνική κυκλοφορία του δίσκου, αλλά μας έρχεται από την αλλοδαπή, όπου φαίνεται πως κυκλοφόρησε κάποια στιγμή. 
Όχι ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό βέβαια. Απλά τραγουδάκια στο ύφος της εποχής, όπως το ξέρουμε κυρίως από τον καταιγισμό ανάλογων τραγουδιών που συνέθετε τότε σωρηδόν ο αρχιμάστορας Μίμης Πλέσσας. Τα 14 τραγούδια του δίσκου, παρόλο που έχουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο το μπουζούκι (ο Στέλιος Ζαφειρίου δίνει εδώ ένα ακόμη ρεσιτάλ), θα έλεγα ότι βρίσκονται πιο κοντά στο ποπ ύφος του καιρού, πράγμα στο οποίο συμβάλλει και η έντονη παρουσία των κρουστών στην ενορχήστρωση. Ακούστηκαν ελάχιστα, με εξαίρεση τα "Μαχαίρια", που αποτέλεσε μια από τις δεκάδες επιτυχίες του Γιάννη Πουλόπουλου.
Στιχουργικά τα τραγούδια διακρίνονται βασικά για τον εμφανή κοινωνικό τους προσανατολισμό με συγκαλυμμένες αιχμές για την περιρρέουσα πολιτική συγκυρία. Ο Διονύσης Τζεφρόνης είχε ήδη μιαν αξιοπρόσεκτη παρουσία με κάποια ωραία τραγούδια που έγραψε σε συνεργασία με τον Γιώργο Ζαμπέτα ("Σταλιά σταλιά"), ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα μας δώσει τα "Αγροτικά" (μουσική του Θωμά Μπακαλάκου), με τα οποία έγινε ευρύτερα γνωστός.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρία Δουράκη και ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιάννης Θωμόπουλος. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος διευθύνει την ορχήστρα και τη χορωδία.




(c) LP | Lyra/FRC | 1971 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: