Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Μυρτιώτισσα: Η πονεμένη ποιήτρια της αγάπης (1973)

Η Μυρτιώτισσα, πραγματικό όνομα Θεώνη Δρακοπούλου (1885-1968), υπήρξε η πρώτη μεγάλη ποιήτρια του νεοελληνικού λόγου, σύγχρονη του Κωστή Παλαμά και της ακμαίας 2ης Αθηναϊκής Σχολής. Γιος της ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Παππάς. Ο νεανικός της έρωτας για τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη είχε αδόκητο τέλος μετά το θάνατο του τελευταίου στο πεδίο της μάχης, πράγμα που καθόρισε αποφασιστικά τη στροφή της στην ποίηση και την εμμονή της στην ίδια θεματολογία του ανεκπλήρωτου ερωτικού πάθους. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις έκανε γνωστό ευρέως το όνομά της μελοποιώντας στον "Μεγάλο Ερωτικό" το πολύ τρυφερό ποίημά της "Σ' αγαπώ". Είχε προηγηθεί πάντως ο Γιάννης Σπανός στις δυο πρώτες του "Ανθολογίες", ενώ ακολούθησαν αρκετοί άλλοι συνθέτες που εμπνεύστηκαν από την αισθαντική της ποίηση, όπως η Νένα Βενεστάνου, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Ανδρέας Α. Αρτέμη και ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Το 1973 από τη σειρά εκδόσεων Δισκοβιβλιοθήκη κυκλοφόρησε ένας δίσκος 33 στροφών αφιερωμένος εξολοκλήρου στην ποιήτρια με επιμέλεια του Κώστα Κροντηρά και μουσική υπόκρουση του Σπύρου Παπαγεωργίου. Ποιήματα απαγγέλλουν η Ελένη Νενεδάκη και ο Βασίλης Παπανίκας, ενώ τα κείμενα και την παρουσίαση της ποιήτριας επιμελήθηκε ο Δημήτρης Λαζογιώργος-Ελληνικός. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της ιστορικής αυτής έκδοσης είναι η παρουσία της ίδιας της ποιήτριας, η οποία μιλάει για τον βίο της και απαγγέλλει δυο ποιήματα.

(C) LP | Δισκοβιβλιοθήκη | 1973 | Πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: