Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Νίκος Κυπουργός: 12 Τραγούδια σε στίχους Ματθαίου Μουντέ (1969)

Ο Νίκος Κυπουργός είναι ένας ολοκληρωμένος μουσικός κι ένας σημαντικός συνθέτης. Ανήκει στη σχολή Χατζιδάκι και αναδείχθηκε κυρίως ως βοηθός και συνεχιστής του μεγάλου συνθέτη. Το όνομά του καθιερώθηκε μετά το 1980, χρονιά που κυκλοφόρησε η περίφημη "Λιλιπούπολη", ένα εμβληματικό έργο που άφησε εποχή και αποτέλεσε τομή στα ραδιοφωνικά χρονικά, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε τρεις σπουδαίους συνθέτες (Λένα Πλάτωνος, Δημήτρης Μαραγκόπουλος και Νίκος Κυπουργός), οι οποίοι με εφαλτήριο αυτό το έργο κατάφεραν στη συνέχεια να αναπτύξουν μια πολύ αξιόλογη προσωπική καριέρα στην ελληνική μουσική.
Ωστόσο ο Νίκος Κυπουργός είχε ήδη μια υπερδεκαετή δισκογραφική προϋπηρεσία πριν από την οριακή αυτή στιγμή! Γεννημένος το 1952, ήδη στα 1969, στα 17 του μόλις χρόνια, παρουσίασε τον πρώτο του δίσκο που έφερε για τίτλο το όνομά του και υπότιτλο "12 Τραγούδια του σε στίχους Ματθαίου Μουντέ"!
Ο δίσκος δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και γρήγορα ξεχάστηκε, ενώ κι ο ίδιος ο συνθέτης δε φαίνεται να τον υπολογίζει πια στα έργα του! Ωστόσο μια ακρόαση εκ των υστέρων δείχνει πως αυτό το πρωτόλειο είχε πλούσιες αρετές κι ας μη θυμίζει σε τίποτα το γνωστό ύφος της μουσικής του Κυπουργού που ξέρουμε. Περιλαμβάνει δώδεκα χαμηλόφωνες μπαλάντες με συνοδεία κιθάρας ερμηνευμένες με γνήσιο αυθορμητισμό από τον ίδιο τον έφηβο συνθέτη. Θα έλεγα ότι μουσικά απηχούν το κλίμα του κυρίαρχου τότε νεοκυματικού ήχου.
Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον αξιόλογο ποιητή Ματθαίο Μουντέ (1935-2000), με τον οποίο ο Κυπουργός θα έχει στη συνέχεια ακόμη δύο συνεργασίες. Τα ποιητικά χαρακτηριστικά του Μουντέ εντοπίζονται σε λανθάνουσα μορφή και μέσα σ' αυτά τα απλά στιχουργήματα: Ένας εξομολογητικός τόνος που επιδιώκει να εκφράσει περισσότερο τα συλλογικά παρά τα ατομικά πάθη. Ένας κόσμος της φθοράς και της αποσύνθεσης σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο. Οι θεολογικές του σπουδές επηρέασαν βέβαια και την ποίησή του, η οποία είναι διάσπαρτη με σύμβολα και παραβολές με διάχυτο το αίσθημα της τραγικότητας της ζωής.




(c) LP | ΣΤΡΟΦΕΣ | 1969 | mp3 @192 | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ./d58


2 σχόλια:

AR.MICHAEL είπε...

όμορφες παρουσιάσεις, υπάρχει δυνατότητα ο δίσκος σε flac/wav? ευχαριστω

Άαβας / d58 είπε...

Δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω...