Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ο Δημήτρης Χορν διαβάζει τα Σονέτα της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη (1980)

Η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη (1900-1995) γεννήθηκε στο Αϊβαλί, αλλά μεγάλωσε στη Μυτιλήνη μαζί με τον μικρότερο αδελφό της, τον σημαντικό πεζογράφο της γενιάς του '30 Ηλία Βενέζη. Ήταν μητέρα του γνωστού διπλωμάτη και πολιτικού Πέτρου Μολυβιάτη.
Με το χώρο των γραμμάτων ασχολήθηκε συστηματικά σε όλο το βίο της, αλλά η συγγραφική της δραστηριότητα εντοπίζεται στα τελευταία χρόνια της ζωής της. Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο "Το πρόσωπο της ζωής" εκδόθηκε το 1976, ενώ δυο χρόνια αργότερα, το 1978, εκδόθηκαν τα περίφημα "Σονέτα" της από τις εκδόσεις Ιωλκός. Το τελευταίο της βιβλίο, το πολυβραβευμένο "Χρονικό των δέκα ημερών", εκδόθηκε το 1981.
Ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρης Χορν (1921-1998) με το υπέροχο ηχόχρωμα της φωνής του και τη ασύγκριτη εκφραστικότητα που τη διέκρινε, ηχογράφησε τα "Σονέτα" της Αγάπης Μολυβιάτη το 1980 μετά από προτροπή της ίδιας. Την ανάγνωση συνοδεύουν μουσικά θέματα του Arcangelo Corelli και του Domenico Scarlatti. Η ακρόαση της απαγγελίας των ποιημάτων είναι απόλυτα συγκινητική με μια έντονη αίσθηση βιωματικής ταύτισης.

(c) Ανεξάρτητη έκδοση | 1980 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: