Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Κώστας Καπνίσης: Τα χέρια (1962, ανέκδοτο soundtrack)

Το 1962 γυρίστηκε η πρωτοποριακή και συμβολική ταινία "Τα χέρια" που σκηνοθέτησε ο Τζων Κόντες, στη  μοναδική του σκηνοθετική απόπειρα. Πρόκειται για μια ταινία αίνιγμα, γιατί ελάχιστοι άνθρωποι την έχουν δει, καθώς ήταν εντελώς ξεχασμένη για πάνω από τριάντα χρόνια, μέχρι που η Ελληνική Ταινιοθήκη την αποκατέστησε και τον πρόβαλε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του '90. Κι όμως, ήταν μια ταινία που είχε μια αξιόλογη διαδρομή, αφού προβλήθηκε το 1962 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου κι αμέσως μετά στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη.
Ένα από τα πολλά παράδοξα της ταινίας ήταν ότι αξιώθηκε να έχει ...δύο διαφορετικά soundtrack! Το ένα είχε λόγιο προσανατολισμό και το υπέγραψε ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου και μ' αυτό φαίνεται πως προβλήθηκε η ταινία στο Βερολίνο. 
Το άλλο ανήκει στον πολυγραφότατο κινηματογραφικό συνθέτη Κώστα Καπνίση (1920-2007) και συνόδευε την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης! Εδώ λοιπόν σας δίνω το δεύτερο soundtrack, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε. Περιλαμβάνει οκτώ οργανικά θέματα. Στο αρχείο έχω προσθέσει και δύο bonus κομμάτια: α) Το 1963 κυκλοφόρησε σε δισκάκι 45 στροφών το τραγούδι "Τα χέρια" του Κώστα Καπνίση με τη φωνή της Γιοβάννας βασισμένο σε θέμα του soundtrack. β) Το 1965 επίσης ο Μίμης Πλέσσας διασκεύασε ευφάνταστα σε ρυθμό bossa nova ένα άλλο θέμα του ίδιου soundtrack στο δίσκο του "Ο Μίμης Πλέσσας Παίζει Philicorda" (Philips).

YΓ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τη μουσική στο εξαιρετικό ιστολόγιο ΔΙΣΚΟΡΥΧΕΙΟΝ

(c) Ανέκδοτο soundtrack | 1962 | wma/mp3 | Αυτοσχέδιο εξώφυλλο
πηγή: π.Αρτ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: