Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Κώστας Καπνίσης: Υποβρύχιο Παπανικολής (1971)

Ο Κώστας Καπνίσης (1920-2007) υπήρξε μια σημαντική μορφή της ελληνικής μουσικής, πολυγραφότατος, αν και η δισκογραφική του παρουσία είναι δυσανάλογα πενιχρή και τον αδικεί κατάφωρα. Κλασικοθρεμμένος με σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Μάριος Βάρβογλης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου, νωρίς στράφηκε στην ελαφρά μουσική, για να βρει το φυσικό του χώρο στον κινηματογράφο, όπου και μας έδωσε το σημαντικότερο μέρος του έργου του επενδύοντας μουσικά πάνω από 100 ταινίες και αποσπώντας πολλά βραβεία εντός κι εκτός της χώρας μας.
Το 1971 ο Κώστα Καπνίσης έγραψε τη μουσική της ταινίας "Υποβρύχιο Παπανικολής", παραγωγής Καραγιάννης-Καρατζόπουλος που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζερβουλάκος. Πρόκειται για μια επική παραγωγή από τις πολλές ανάλογου περιεχομένου που γυρίζονταν στα χρόνια της Επταετίας. Αναφέρεται στην ιστορία του θρυλικού υποβρύχιου που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού πολέμου με τον γενναίο κυβερνήτη του Μίλτο Ιατρίδη. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν ο Κώστας Καζάκος, ο Γιάννης Φέρτης και η Αιμιλία Υψηλάντη. 
Φυσικά η μουσική του Κώστα Καπνίση είναι ανάλογου ύφους με πομπώδη ορχηστρικά θέματα που ταιριάζουν στην ατμόσφαιρα της ταινίας.

(c) Ανέκδοτο soundtrack | 1971 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: