Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Νίκος Κυπουργός 2 (1970)

Ο Νίκος Κυπουργός πρωτοεμφανίστηκε το 1969, στα 17 του μόλις χρόνια, με ένα δίσκο βασισμένο εξολοκλήρου σε στίχους του ποιητή Ματθαίου Μουντέ.
Ένα χρόνο αργότερα, στα 1970, ο νεαρός συνθέτης παρουσίασε τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο που έφερε πάλι το όνομά του για τίτλο με την προσθήκη του αριθμού "2". Πρόκειται για μια φιλοδοξη απόπειρα μελοποίησης ποιημάτων μερικών από τους γνωστότερους ποιητές της γενιάς του '30 και της μεταπολεμικής περιόδου. 
Πρόκειται για τους ποιητές: Γιώργο Σεφέρη (1900-1971), Νικηφόρο Βρεττάκο (1912-1991), Νίκο Καρύδη (1917-1984), Μίλτο Σαχτούρη (1919-2005), Ματθαίο Μουντέ (1935-2000) και Κοραλία Θεοτοκά (1935-1976).
Η μελοποίηση ακολούθησε την ίδια μουσική γραμμή που χαρακτηρίζει τα τραγούδια του προηγούμενου δίσκου. Χαμηλόφωνες μπαλάντες που ερμηνεύει και πάλι ο ίδιος ο συνθέτης με ειλικρίνεια και αυθορμητισμό. Εδώ όμως η ενορχήστρωση πέρα από την κιθάρα είναι εμπλουτισμένη σε κάποια τραγούδια με μπάσο και φυσαρμόνικα που παίζει ο ίδιος, ενώ μια διακριτική συνοδευτική παρουσία έχει το βιολί του Δημήτρη Βράσκου.




(c) LP | ΣΤΡΟΦΕΣ | 1970 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ./d58

4 σχόλια:

NOCTOC είπε...

Συγχαρητήρια για τη πολύ όμορφη και πολλές φορές σπάνια μουσική που μοιράζεσαι τόσο απλόχερα μαζί μας. Εδώ και πολύ καιρό ψάχνω να βρώ το τραγούδι "Θαλασσινές Αγάπες" που τραγούδησε ο Γεωργιάδης Δώρος σε στίχους Αχιλλέα Λιμπουρίδη, αλλά έχει σταθεί αδύνατο. Επίσης υπάρχει ένας δίσκος βινύλιου με τίτλο "Τα παιδιά της Κύπρου τραγουδούν"ο οποίος ο οποίος ηχογραφήθηκε λίγο μετά τη τουρκική εισβολή, όπου παιδιά (προσφυγόπουλα) τραγουδούν κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια. Είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά με υπέροχες εκτελέσεις των τραγουδιών. Και αυτός ο δίσκος είναι δυσεύρετος και αν και υπάρχει στα αρχαία του ΡΙΚ, δεν μεταδίδεται πλέον. Δεν τον βρίσκω πουθενά, και ούτε καν αναφέρεται όπου οπουδήποτε στο διαδίκτυο. Επειδή παρατήρησα ότι έχεις τους πιο δυσεύρετο ρεπερτόριο μουσικής, Θα σε παρακαλούσα αν τα έχεις ή αν μπορείς να τα βρεις, αν μπορούσες να τ' ανεβάσεις. Ευχαριστώ πολύ και νάσαι πάντα καλά.

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ, φίλε μου, για τα καλά σου λόγια. Αυτά που ζητάς θα κοιτάξω να δω αν τα έχω (μάλλον όχι πάντως) ή αν μπορέσω να τα βρω. Αν τα βρω, θα σε ενημερώσει αμέσως.

NOCTOC είπε...

Ευχαριστώ φίλε.

Άαβας / d58 είπε...

Φίλε ΝΟΣΤΟC, βρέθηκε το τραγούδι που ζήτησες...