Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Γιώργος Γεωργιάδης: Κοντά στο τέλος (1976)

Ο μαέστρος, συνθέτης και τραγουδιστής Γιώργος Γεωργιάδης παρουσίασε στα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση αρκετούς κύκλους τραγουδιών με κοινά χαρακτηριστικά τόσο στο μουσικό τους μέρος όσο και στον ποιητικό λόγο που επιστρατεύουν. 
Το κοινό τους στοιχείο είναι ένα πανανθρώπινο κήρυγμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών που αγωνίζονται να αποτινάξουν τα δεσμά της σκλαβιάς τους κόντρα σε πάσης φύσεως καταπιεστικές δυνάμεις (φασισμός, ιμπεριαλισμός, ρατσισμός). 
Τα ίδια μηνύματα εκπέμπουν και τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου "Κοντά στο τέλος". Ο τίτλος από μόνος του φανερώνει το αισιόδοξο μήνυμα που θέλει να στείλει ο δημιουργός, ο οποίος εδώ συνεργάστηκε με τον ποιητή Νίκο Οικονομίδη (Παλιό) σε μια σειρά απλά τραγούδια που με λόγο κάπως στυλιζαρισμένο και συνθηματολογικό επιχειρούν μια περιδιάβαση σε χώρες του πλανήτη (Ελλάδα, Ισπανία, Παλαιστίνη, Βιετνάμ, Χιλή, Αγκόλα), όπου εντοπίζονταν οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 
Τα ερμηνεύουν οι: Σόφη Χριστοφίδου, Χρυσάνθη Σαμίου, Βάλλια Αποστόλου, Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο συνθέτης. Τη χορωδία και την ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης.



(c) LP | IRA | 1976 | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: