Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Παράσχος Μανιάτης: Νοσταλγία (1983)

Ο Μυτιληνιός συνθέτης Παράσχος Μανιάτης αποτελεί μια εντελώς ιδιόμορφη περίπτωση στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Με σημαντικές σπουδές στη μηχανολογία και παράλληλες μουσικές σπουδές, έχει καταθέσει μέχρι στιγμής μερικές άκρως ενδιαφέρουσες συνθέσεις στον τομέα του έντεχνου τραγουδιού, αλλά και της λόγιας μουσικής (συμφωνίες, κοντσέρτα, φωνητικά έργα, μουσική δωματίου).
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο κύκλος μελοποιημένων ποιημάτων με γενικό τίτλο "Νοσταλγία" που εκδόθηκε το 1983 από τη σουηδική εταιρία PM. Περιλαμβάνει 12 ποιήματα σε φόρμα έντεχνης μπαλάντας τραγουδισμένα από τον ίδιο και την Χαρούλα Καβουρματσίδη
Έχουμε λοιπόν ποιήματα των: Φώτη Αγγουλέ, Μαρίας Πολυδούρη, Γεώργιου Δροσίνη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Ιουλιου Τυπάλδου και Λαμαρτίνου σε ελληνική απόδοση Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Ο ίδιος ο συνθέτης παίζει κιθάρα, ενώ φυσαρμόνικα παίζει ο Αθανάσιος Μαλακόπουλος και μπουζούκι ο Χρήστος Μητρέντζης. 
Όμορφα τραγούδια χαμηλών τόνων που βέβαια δεν είχαν καμία εμπορική απήχηση και παραμένουν άγνωστα στο μουσικόφιλο κοινό, καθώς μάλιστα ο δίσκος είναι εξαιρετικά δυσεύρετος.(c) LP | PM 1001 | 1983 | mp3 @320 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

1 σχόλιο:

Γιώργος ο Ασματρόνης είπε...

Το "Κοντά σου" διασκεύασε ένα χρόνο αργότερα ο Νότης Μαυρουδής σε πιο αργό τέμπο, στον δίσκο ΣΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ, όπου το ερμηνεύει η Σοφία Βόσσου.