Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης: Τοσίτσα 11 (1973)

Σ' ένα παλιό αρχοντικό στην οδό Τοσίτσα, αριθμός 11, πέρασε τρία από τα πιο γόνιμα χρόνια της ζωής του ο συνθέτης Βασίλης Αρχιτεκτονίδης (γενν. 1933). Εκεί έγραψε τους πρώτους κύκλους τραγουδιών του που κυκλοφόρησαν στις αρχές της δεκαετίας του '70 από την εταιρία PanVox. Η αρχή έγινε το 1971 με το δίσκο "Δυο κύκλοι", αφιερωμένο στην ποίηση του Κωστή Παλαμά. Μέσα στο 1973 ηχογράφησε μαζεμένους άλλους τρεις δίσκους, μεταξύ των οποίων και ο συγκεκριμένος που σας παρουσιάζω.
Ο δίσκος "Τοσίτσα 11" περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια που, όπως σωστά το σημειώνει και ο συνθέτης, δεν αποτελούν κύκλο με την έννοια που έδωσε σ' αυτόν τον όρο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται λοιπόν για μια συλλογή δώδεκα απλών λαϊκών τραγουδιών σε κλασικούς ρυθμούς (ζεϊμπέκικο, χασάπικο κλπ) στο ύφος του καθιερωμένου εκείνη την εποχή έντεχνου ελαφρολαϊκού τραγουδιού. Ακούγονται ευχάριστα, αν και είναι άγνωστα στο πλατύ μουσικόφιλο κοινό, γιατί και στην εποχή τους ακούστηκαν ελάχιστα και γιαυτό γρήγορα ξεχάστηκαν. 
Οι στίχοι είναι των Νίκου Μπακογιάννη, Κατερίνας Πανάγου, Κώστα Νίτσου και Παναγιώτη Τεσσέρη. Βασικός ερμηνευτής είναι ο Κώστας Καραγιάννης (εξάδελφος του Κώστα Χατζή), που ήταν και ο ερμηνευτής του δίσκου "Δυο κύκλοι". Μαζί του η Μαρία Κορδερά και ο Δημήτρης Τσερκέζος
Ο δίσκος σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιος και αντικείμενο μανιώδους αναζήτησης πολλών συλλεκτών. 


(c) LP | PanVox | 1973 | πηγή: π.Αρτ.