Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Γιώργος Κουμεντάκης: Παραμύθια των Αδελφών Γκριμμ (1996)

Το 1996, τη χρονιά που κάνει το δισκογραφικό του ντεμπούτο, ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης μας παρουσιάζει και μια δεύτερη εργασία που αποτελεί ίσως και το γνωστότερο μουσικό του έργο με τίτλο "Παραμύθια των Αδελφών Γκριμμ". Το έργο σηματοδοτεί ακόμη μια πετυχημένη συνεργασία του με την Ομάδα Εδάφους και τον χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου που σκηνοθέτησε κιόλας την ομώνυμη παράσταση, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Άργους στις 16 Ιουνίου 1996. Βασίστηκε στην ελληνική έκδοση των περίφημων παραμυθιών των δύο διάσημων Γερμανών παραμυθάδων του 19ου αιώνα σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου από τις εκδόσεις Άγρας.
Ο συνθέτης κατέφυγε στη μινιμαλιστική αφήγηση πάνω σε ηλεκτρονικό υπόστρωμα με μια σειρά ιντελούδια που αποδίδονται από κουαρτέτο εγχόρδων. Μάλιστα μερικά χρόνια αργότερα επανήλθε στο έργο μεταγράφοντάς το σε μορφή σουίτας για κλασική κιθάρα που κυκλοφόρησε το 2001 ως μέρος της έκδοσης "Η Γιορίντε, ο ακροβάτης και η κουκουβάγια" με σολίστ τον Γιώργο Μουλουδάκη. 
Στην πρώτη εκδοχή του έργου τα αφηγηματικά μέρη αποδίδει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και συνοδεύεται από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο που αποτελούν οι: Γιώργος Δεμερτζής και Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα), Απόστολος Χανδράκης (βιολοντσέλο). Το ηλεκτρονικό υπόστρωμα του έργου συνέθεσαν ο Βασίλης Κουντούρης και ο Κώστας Μπώκος.
(c) CD | Lyra | 1996 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: