Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Ο λόγιος Γιάννης Μαρκόπουλος: Το τραγούδι του Αχιλλέα (2001)

Η κοσμική καντάτα "Το τραγούδι του Αχιλλέα" αποτελεί μια μεγάλη σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου που κινείται μεταξύ λόγιου και λαϊκού ύφους. Βασίζεται σε ποίηση του Καρδιτσιώτη ποιητή Γιώργου Παπακώστα (γενν. 1950) από την ποιητική του συλλογή "Ελίτροχος πορεία", που πραγματεύεται το μύθο του ομηρικού ήρωα Αχιλλέα. 
Ο συνθέτης κάνει ευρεία χρήση των χάλκινων πνευστών, γιατί θεωρεί ότι παραπέμπουν στη φύση του μυθικού ήρωα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι το μήνυμα του μύθου συμβολίζει την έννοια της Άμυνας, αλλά αυτό είναι πολύ συζητήσιμο, μιας και ο Αχιλλέας έχει καταγραφεί ως πολιορκητής της αμυνόμενης Τροίας! Πάντως ο ίδιος επισημαίνει: "...Παρουσιάζω σήμερα τη νέα μου εργασία που εντάσσεται στις προτάσεις για την ενότητα μουσικής και λόγου. Γι' αυτή την ενότητα συνέθεσα μελωδίες, ρυθμούς, ορχηστρικά χρώματα με ιδιώματα, για να αντανακλούν νοήματα που αφορούν τον ελλαδικό γαιοχώρο και συνάμα να εμπεδώσουν την αντίληψη ότι η άμυνα τρέφεται και με σύμβολα, όπως ο ήρωας Αχιλλέας και η θεά Αθηνά. Γεννά φιλοσοφικές παραμέτρους που συχνά ενσωματώνονται στα έργα μου, με το άκουσμα των οποίων προσδοκώ να βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τις σχέσεις ζωής και τέχνης στην ψυχική πορεία του ανθρώπου...".
Το έργο πρωτοπαίχτηκε σε συναυλίες το καλοκαίρι του 2000. Παρουσιάστηκε διαδοχικά στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε πολλά άλλα μέρη της ελληνικής επικράτειας. Σε δίσκο εκδόθηκε το 2001 από τη Lyra. Συμπράττουν: Χορωδία Con Anima, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα "Παλίντονος Αρμονία". Τραγουδά ο Μανώλης Χατζημανώλης, ενώ σε ένα τραγούδι συμμετέχει η Βασιλική Λαβίνα. Αφηγητής είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο Αλέκος Φασιανός.

(c) CD | Lyra | 2001 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: