Το 1996, δυο χρόνια μετά την έκδοση του βαρυσήμαντου έργου "Η Λειτουργία του Ορφέα", από τη Lyra και πάλι, κυκλοφόρησαν δυο ακόμη σημαντικά έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου και συγκεκριμένα το ορχηστρικό "Ανταύγειες" και το ορατόριο "Ανα-Γέννηση: Κρήτη, Ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη". Το δεύτερο από αυτά, γραμμένο μετά από παραγγελία του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο έργο του συνθέτη, ο οποίος το χαρακτηρίζει ως "μουσική παράσταση" με χορικά, άριες, τραγούδια, στάσιμα και ιντερμέδια.
Πρόκειται για μια μεγαλόπνοη σύνθεση διαρθρωμένη σε δύο πράξεις, καθεμιά από τις οποίες περιλαμβάνει δύο ενότητες:
Η 1η Πράξη κινείται θεματικά στην περίοδο προ της ακμής της βενετοκρατούμενης Κρήτης. Η 1η Ενότητα αφιερώνεται στην Άλωση της Πόλης κα βασίζεται σε κείμενα της εποχής που μελοποίησε ο συνθέτης. Η 2η Ενότητα είναι αφιερωμένη στη Βενετοκρατία, η οποία αποδίδεται μέσα από κείμενα του Γιώργη Γιατρομανωλάκη, του Γιώργου Σεφέρη, του Hortensio Felix Paravicino και του συνθέτη.
Η 2η Πράξη είναι η πιο ενδιαφέρουσα, καθώς εδώ ο συνθέτης επικεντρώνεται στη βενετοκρατούμενη Κρήτη κατά την εποχή της μεγάλης λογοτεχνικής της ακμής. Για την 3η Ενότητα λοιπόν επιλέγει το πιο εμβληματικό δημιούργημα αυτής της εποχής, τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου, μελοποιώντας χαρακτηριστικά μέρη του έργου. Υπενθυμίζω εδώ ότι με το εμβληματικό αυτό αριστούργημα ο συνθέτης είχε ήδη καταπιαστεί σε μια πρώτη πρόχειρη γραφή το 1976, ενώ η τελική και ολοκληρωμένη του ματιά στο έργο θα υλοποιηθεί το 2003 με το έργο "Ερωτόκριτος και Αρετή". Η 4η Ενότητα αφιερώνεται στην Αναγέννηση και το άπλωμα του ελληνικού πνεύματος στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Εδώ έχουμε κείμενα πάλι του Γιώργου Σεφέρη και του Γιώργη Γιατρομανωλάκη κι επιπλέον του Γιώργου Σαραντάρη και του Μάνου Ελευθερίου.
Το έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λαϊκό ορατόριο, καθώς συνυπάρχουν σε ενιαίο σύνολο συμφωνικά και έντεχνα λαϊκά στοιχεία. Η ορχήστρα επίσης ισορροπεί ανάμεσα σ' αυτές τις δύο μουσικές εκδοχές. Το ίδιο και οι ερμηνευτές που προέρχονται κι από τους δύο χώρους. Ιδού: Σόνια Θεοδωρίδου (σοπράνο), Μάριος Φραγκούλης (τενόρος), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Τάσος Γέρου (τενόρος), αλλά και: Βασίλης Λέκκας, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασιλική Λαβίνα και Γεράσιμος Ανδρεάτος. Συμμετέχουν επίσης: Η χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα. Το Χορωδιακό Εργαστήρι Αθηνών "Πολύμνια" με τη φροντίδα του Σταύρου Μπερή. Η Βυζαντινή Χορωδία της Μακεδονίας με επικεφαλής τον πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο. Η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία. Διευθύνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
(c) 2CD | Lyra | 1996 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου