Αν η δεκαετία του '70 στάθηκε η πιο γόνιμη δημιουργική φάση του Γιάννη Μαρκόπουλου που απέφερε μια μεγάλη σειρά εμβληματικών έργων, η επόμενη δεκαετία λειτούργησε πιο πολύ ως ένα μεταβατικό στάδιο στην αναζήτηση νέων εκφραστικών μέσων, για να φτάσουμε στη δεκαετία του '90, όταν ο συνθέτης επανήλθε σε συνθέσεις υψηλής πνοής που αποτυπώθηκαν κυρίως σε μια πολυσήμαντη τριλογία αποτελούμενη από τα έργα "Η Λειτουργία του Ορφέα" (1994), "Ανα-γέννηση: Κρήτη, Ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη" (1996) και "Ανταύγειες" (1996).
Τα δύο πρώτα από τα έργα αυτά είναι φωνητικά, ενώ οι "Ανταύγειες" εξολοκλήρου ορχηστρικό έργο με την ιδιαίτερη επισήμανση: 11 Ορχηστρικές μνήμες κινήσεων και εικόνων. Πρόκειται για μια σπουδή πάνω σε ρυθμικές χορευτικές φόρμες που καταγράφουν αυθόρμητα και παρορμητικά εικόνες της καθημερινότητας. Στέρεη ορχηστρική γραφή στο απόγειο της δημιουργικής ωριμότητας του συνθέτη που συνδυάζει προσφυώς όργανα φυσικά και ηλεκτρονικά σε ενιαίο αρμονικό σύνολο.
Στην άριστη εκτέλεση του έργου συμβάλλουν σπουδαίοι σολίστες, όπως ο Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), ο Πέτρος Ταμπούρης (κανονάκι), ο Γιώργος Κοντογιάννης (ούτι), ο Γιάννης Λογοθέτης (κιθάρα), ο Γιώργος Λαβράνος (κρουστά) και ο Θανάσης Νικόπουλος (πλήκτρα). Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ανήκουν στον ίδιο τον συνθέτη.
(c) CD | Lyra | 1996 | Πηγή: ΟΟ/d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου