Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Γιάννης Μαρκόπουλος: Στον ελληνικό κινηματογράφο (1988)

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας και της συνθετικής του δημιουργίας στον ελληνικό κινηματογράφο, όπου αριθμεί κάπου σαράντα ταινίες με δική του μουσική. Η αρχή έγινε μόλις το 1961 με τρεις ταινίες ("Η τραγωδία του Αιγαίου", "Ποια είναι η Μαργαρίτα;", "Ο άρχοντας του κάμπου"), ενώ την επόμενη χρονιά έγραψε το πρώτο σπουδαίο του soundtrack για την ταινία "Μικρές Αφροδίτες" του Νίκου Κούνδουρου. Η συνέχεια ήταν εξαιρετικά παραγωγική μέχρι το 1968, όταν και εγκαταστάθηκε για δύο χρόνια στο Λονδίνο εγκαταλείποντας προσωρινά την εγχώρια παραγωγή, για να επανέλθει και πάλι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Στα μέσα πάντως της δεκαετίας του '60 έφτασε στο απόγειο της παραγωγικότητάς του, αφού το 1965 έγραψε μουσική για ένδεκα ταινίες και το 1966 για οκτώ! Συνεργάστηκε με πολλούς και διαφορετικούς σκηνοθέτες, όπως ο Νίκος Κούνδουρος, ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Ερρίκος Θαλασσινός, ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Ερρίκος Ανδρέου, ο Γιώργος Σκαλενάκης, ο Κώστας Καραγιάννης, ο Δημήτρης Κολλάτος και ο Ζιλ Ντασέν.
Η αλήθεια είναι ότι ο κινηματογράφος έδωσε στον συνθέτη την ευκαιρία να ασχοληθεί συστηματικά κατά τη δεκαετία του '60 με το λαϊκό ήχο και να μας δώσει υπέροχα τραγούδια. Κάποια από αυτά, μαζί με επιλεγμένα οργανικά θέματα και κάποια χαρακτηριστικά θέματα της μεταγενέστερης εποχής, συγκεντρώθηκαν στο άλμπουμ "Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον Ελληνικό Κινηματογράφο" που εκδόθηκε το 1988 από τη Minos. Με την επιμέλεια του Δημήτρη Ράνιου έχουν ανθολογηθεί δεκατέσσερα συνολικά κινηματογραφικά θέματα παρμένα από δεκατρείς ταινίες. Ανάμεσά τους και μερικά εμβληματικά τραγούδια του συνθέτη, όπως: "Ποιος δρόμος" (στίχοι Δ. Χριστοδούλου) με ερμηνευτές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα και τον Νίκο Κούρκουλο, "Πέρα από τη θάλασσα" (στίχοι Ερρ. Θαλασσινού) με τη Βίκυ Μοσχολιού, "Τα παλικάρια" (στίχοι Άκου Δασκαλόπουλου) με τη Μαρινέλλα, "Ξεγυμνώστε τα σπαθιά" και "Έρχεται ο καλός μου" (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου) με τον Γιάννη Πουλόπουλο και τη Βίκυ Μοσχολιού αντίστοιχα, "Ζαβαρακατρανέμια" (στίχοι του συνθέτη) που πρωτοακούστηκε στην ταινία "Επιχείρησις Απόλλων" (1968), αλλά εδώ αποδίδεται από τη Μαρία Φαραντούρη, "Όχι δεν πρέπει" ( στίχοι Γιώργου Χρονά) που πρωτοερμήνευσε ο Θέμης Ανδρεάδης, εδώ σε δεύτερη εκτέλεση από τη Μελίνα Μερκούρη, "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί" (στίχοι Γιώργου Σκούρτη) από τον Νίκο Ξυλούρη στην πρώτη από τις τρεις συνολικά εκτελέσεις, "Πού είσαι αυτή την άνοιξη" (στίχοι Δ. Χριστοδούλου) που πρώτη το ερμήνευσε η Μαίρη Δαλάκου και στη συνέχεια ο Κώστας Χατζής, αλλά εδώ ακούγεται σε ηχογράφηση του 1988 που έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση με ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά.
Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης και μερικά εξαιρετικά οργανικά θέματα, όπως το γοητευτικό "Πρωινό στο Ναύπλιο" (1966), ένα χορευτικό θέμα από την ταινία "Η μοίρα ενός αθώου" (1965) και μια μικρή ορχηστρική ραψωδία με θέματα από την ταινία "Μικρές Αφροδίτες" (1963).


(c) CD | Minos | 1988 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Αλταντζής Χρήστος είπε...

Το τραγούδι «Πού είσαι αυτήν την Άνοιξη», πριν από τον Μανώλη Μητσιά, ερμηνεύτηκε και από τον Σταύρο Πασπαράκη το 1971.

Άαβας / d58 είπε...

Σωστά!
Άλλωστε το έχουμε από παλιά στο Δισκοβόλο:
https://diskovolos58.blogspot.com/2017/03/blog-post.html