Στην παρουσίαση προ καιρού της παρθενικής δισκογραφικής κατάθεσης του Γιώργου Χατζηπιερή με τίτλο "Η μικρή γαλέρα" (1993) που ηχογραφήθηκε στο στούντιο Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη διαφορετική πλευρά του Κύπριου συνθέτη, παρόλο που η μετέπειτα σταθερή ενασχόλησή του με το παιδικό τραγούδι δημιούργησε μια μάλλον μονοδιάστατη εικόνα ενός πολυτάλαντου δημιουργού, από τον οποίο περιμένουμε στο μέλλον πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.
Επιστρέφοντας λοιπόν και πάλι σε κείνα τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του συνθέτη στο τραγούδι και της σχέσης του με τη λεγόμενη Σχολή της Θεσσαλονίκης που αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του '80 και '90 γύρω από την ηγεμονική καθοδήγηση του Νίκου Παπάζογλου, θα ήθελα να σταθούμε σήμερα σε μια συλλογική εργασία μιας υπέροχης παρέας Κύπριων καλλιτεχνών που συσπειρώθηκαν γύρω από τον Γιώργο Χατζηπιερή καταθέτοντας μικρά δείγματα της δουλειάς τους, για να προκύψει το πολυσυλλεκτικό άλμπουμ "Θαμώνες" με επεξηγηματικό υπότιτλο "Δώδεκα τραγούδια από τη Λευκωσία" που περιλαμβάνει λαϊκά κατά βάσιν τραγούδια διανθισμένα και με κάποιες μελωδικές ή ροκ μπαλάντες.
Σ' αυτή τη μάλλον άγνωστη δουλειά συμπράττουν οι Κύπριοι δημιουργοί: Χρίστος Τόφας, Σύμης Σουκιούρογλου, Πέτρος Παπαλεοντίου, Πέτρος Λαζάρου, Στέλιος Στυλιανού, Σοφρώνης Σοφρωνίου, Γιώργος Βλάμης, καθώς και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης που ήδη είχε αρχίσει να χτίζει τη ζηλευτή του καριέρα στην ελληνική μουσική σκηνή. Φυσικά συμμετέχει και ο Γιώργος Χατζηπιερής ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι δημιουργοί τους με εξαίρεση το τραγούδι "Στίγμα" που ερμηνεύει ο Λεωνίδας Χατζημηνάς και το τρυφερό "Κερύνεια ΙΙ" που ερμηνεύει η Στάλω Χατζηπιερή, η οποία αποδίδει επίσης τη σύντομη εισαγωγή του τραγουδιού "Πόλη" που βασίζεται σε στίχους του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου από το ποίημα "Επιστροφή των πουλιών" (1946).
Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Οδυσσέας Τσάκαλος μαζί με τον Σπύρο Γκούμα, ενώ την πρώτη έκδοση του 1995 επιμελήθηκε ο Νίκος Ξυδάκης. Σημειώνω πάντως ότι ο δίσκος σε νέα ηχητική επεξεργασία επανεκδόθηκε το 2021 από την ετικέτα Ο Τεμπέλης Δράκος του Γιώργου Χατζηπιερή. Το σχέδιο του εξωφύλλου ανήκει στον Κύπριο ζωγράφο Άντη Ιωαννίδη, πατέρα του Αλκίνοου.
(c) CD | Ήχος Ασπάλαθος, 1995 | Ο Τεμπέλης Δράκος, 2021 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου