Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Γιάννης Βογιατζής: Τραγούδια απ' το θέατρο και τον κινηματογράφο (1996)

Έφυγε από τη ζωή χθες, 15 Μαΐου 2023, πλήρης ημερών (γενν. στην Αθήνα το 1934), ο Γιάννης Βογιατζής, ένας υπέροχος τραγουδιστής του "ελαφρού" κυρίως ρεπερτορίου που μεγαλούργησε στα χρόνια του '60, ενώ παράλληλα ανέπτυξε και υποκριτική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε κάμποσες δημοφιλείς ταινίες της ίδιας εποχής, αν και δεν πρέπει να συγχέεται με τον συνονόματο και εξάδελφό του ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή.
Ο Βογιατζής ξεκίνησε από το θέατρο στα μέσα της δεκαετίας του '50, ενώ στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960 με την ταινία "Αγαπούλα μου". Την ίδια χρονιά ηχογράφησε και το πρώτο του τραγούδι, το "Αιθέριο λουλούδι" σε μουσική Γεράσιμου Λαβράνου. Έγινε πανελλήνια γνωστός το 1962 συμμετέχοντας ως τραγουδιστής και ηθοποιός στη χαριτωμένη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Όταν λείπει η γάτα", όπου ερμήνευσε συνθέσεις του Γιώργου Μουζάκη ("Σ' αγαπώ σ' όλες τις γλώσσες", "Άσε τα χέρια σου στα δυο μου χέρια"). Ακολούθησαν κάποιες συμμετοχές του σε μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, όπου ερμήνευσε μια σειρά σπουδαίων τραγουδιών του Μίμη Πλέσσα που γνώρισαν τεράστια επιτυχία ("Νύχτα καλοκαιριού", "Η πρώτη μας νύχτα", "Ένας ουρανός μ' αστέρια"). Οριακές στιγμές της καριέρας του στάθηκαν τα δύο πρώτα βραβεία που κατέκτησε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1963 με το πολυτραγουδισμένο "Πέταξε ένα πουλί" των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου, και το 1970 με το εμβληματικό "Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά" των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου.
Από τις αμέτρητες ανθολογίες τραγουδιών του που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς από την Polygram επιλέγω μια χαρακτηριστική συλλογή με τίτλο "Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο" που κυκλοφόρησε το 1996 και περιλαμβάνει δεκαοκτώ συνολικά τραγούδια ηχογραφημένα στο διάστημα 1961-1966, τα οποία προέρχονται από διάφορες θεατρικές ή κινηματογραφικές παραγωγές της εποχής, αν και κάποια αποδίδονται σε δεύτερη εκτέλεση. Μεταξύ αυτών κάποια τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από την ταινία "Ελλάς η χώρα των ονείρων" (1961) και την παράσταση "Μαγική πόλη" (1964), αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη από την "Όμορφη πόλη" (1962). Φυσικά περιλαμβάνονται και τα πασίγνωστα τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη από την ταινία "Όταν λείπει η γάτα" (1962) και την επιθεώρηση "Η Αθηναία του '64" (1964), του Κώστα Κλάββα από την ταινία "Μικροί και μεγάλοι εν δράσει" (1963) και του Μίμη Πλέσσα από τις ταινίες "Κάτι να καίει" (1964) και "Ραντεβού στον αέρα" (1966). Αξιοσημείωτα επίσης είναι και δυο σπάνια τραγούδια του Αργύρη Κουνάδη γραμμένα για την ταινία "Ερόικα" (1961) του Μιχάλη Κακογιάννη. Σε δυο τραγούδια ("Άνοιξε, άνοιξε", "Θέλω κοντά σου να μείνω") τον συνοδεύει η Τζένη Βάνου, ενώ στο "Πέταξε ένα πουλί" η δεύτερη φωνή ανήκει στη Νίκη Καμπά.


(c) CD | PolyGram | 1996 | Πηγή: d58 


Δεν υπάρχουν σχόλια: