Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος: Χορωδία Καρδίτσης "Ο Αρίων" (1968)

Το 1968 από την Polydor εκδόθηκε ένας πολύ ενδιαφέρων χορωδιακός δίσκος με τραγούδια δύο κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Σταύρου Ξαρχάκου, σε μια μοναδική αν και έμμεση δισκογραφική συνάντησή τους. 
Πρόκειται για ένα δίσκο με δώδεκα τραγούδια, έξι για κάθε συνθέτη, τα οποία ερμηνεύει η αξιόλογη ιστορική Χορωδία Καρδίτσης "Ο Αρίων" υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Στέφανου Ευθυμιάδη (πέθ. 2022), μιας σημαντικής μορφής στη μουσική ζωή της θεσσαλικής πόλης από το 1949, όταν ίδρυσε εκεί το πρώτο ανδρικό χορωδιακό σχήμα, το οποίο μετεξελίχθηκε στη Χορωδία "Αρίων" και το οποίο με τη δική του καθοδήγηση για μια εικοσαετία (1960-1980) άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον τοπικό πολιτισμό.
Ο δίσκος λοιπόν του 1968 που επανεκδόθηκε το 1980 ως επετειακό λεύκωμα για τα εικοσάχρονα της χορωδίας, περιλαμβάνει δώδεκα εκλεκτές στιγμές των δύο μεγάλων μας συνθετών από το πρώιμο συνθετικό τους έργο στις αρχές της δεκαετίας του '60. Η προσαρμογή των μελωδιών σε χορωδιακή μορφή τούς δίνει μια νέα δύναμη που φανερώνει ανάγλυφα τη στιβαρή έμπνευση των δύο δημιουργών διαμορφώνοντας ένα συναρπαστικό ακρόαμα. Τη διδασκαλία της ορχήστρας έκανε ο Στέφανος Βασιλειάδης, ενώ την συνοδευτική ορχήστρα διηύθυνε ο Γ. Θεοφιλόπουλος.
 Υπενθυμίζω ότι τέσσερα από τα έξι τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου από το δίσκο αυτό έχουν συμπεριληφθεί και στην έκδοση "100% Yannis Markopoulos" (1995).


(c) LP | Polydor | 1968 | Επανέκδοση: 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: