Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Τα ορχηστρικά του Γιάννη Μαρκόπουλου: Who Pays the Ferryman? (1978)

Το 1977 γυρίστηκε στην Κρήτη μια μίνι δραματική σειρά του BBC οκτώ συνολικά επεισοδίων με τίτλο Who Pays The Ferryman? (Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;) σε σκηνοθεσία Michael J. Bird και πρωταγωνιστές τους Jack Hedley, Μπέττυ Αρβανίτη και Τάκη Εμμανουήλ πλαισιωμένους από μια πλειάδα Άγγλων και Ελλήνων ηθοποιών.
Η παραγωγή αυτή έδωσε την ευκαιρία στον Γιάννη Μαρκόπουλο να γράψει ένα από τα διασημότερα μουσικά του θέματα, το ομώνυμο συναρπαστικό κομμάτι που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και μπήκε αμέσως στα charts της εποχής! Το εξαίσιο αυτό θέμα μαζί με κομμάτι "Fanfare for Charon" (Η φανφάρα του Χάροντα) κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά σε δισκάκι 45 στροφών από τη BBC Records & Tapes κι έκανε το γύρο του κόσμου γνωρίζοντας απανωτές επανεκδόσεις. Έξοχο θέμα, πράγματι, με το βιολί και τα κρουστά σε μια συμφωνική συνοδοιπορία κι έναν εκρηκτικό ρυθμό που εντυπωσιάζει βαθιά. 
Την επόμενη χρονιά η EMI Columbia εξέδωσε το ολοκληρωμένο soundtrack της σειράς με ένδεκα συνολικά οργανικά θέματα πλημμυρισμένα με χρώματα της ελληνικής παράδοσης, άλλοτε σε δυναμικούς χορευτικούς ρυθμούς, άλλοτε σε ατμοσφαιρικές εικαστικές πινελιές κι άλλωστε σε απέραντης λυρικής έξαρσης μελωδίες, όλα περασμένα μέσα από την "έντεχνη" ματιά του συνθέτη. Κάποια από τα θέματα αυτά παραπέμπουν σε παλιότερες συνθέσεις του Μαρκόπουλου, όπως το "Ιεραπετρίτικο" (Minoic Dance) που είχε ακουστεί και στο δίσκο "Αφιέρωμα". Μάλιστα αυτούσιο το υλικό αυτής της έκδοσης ξαναβγήκε στην αγορά το 1979 ενταγμένο στην τουριστικού προσανατολισμού σειρά οργανικών εκδόσεων της εταιρείας υπό τον τίτλο Greece Is... The Best of Yannis Markopoulos.

(c) CD | EMI Columbia | 1978 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: