Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Το ξεκίνημα του Βαγγέλη Γερμανού: Χάδια και χαστούκια (1985)

Το 1985 με το άλμπουμ "Χάδια και χαστούκια", τέταρτο προσωπικό του Βαγγέλη Γερμανού, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της δισκογραφικής του καριέρας και ο πρώτος και σημαντικότερος κύκλος συνεργασίας του με τη δισκογραφική εταιρεία Lyra (1981-1985), όπου πάντως θα επανέλθει την επόμενη δεκαετία, συνεχίζοντας ανά τακτά διαστήματα να μας δίνει καινούργια τραγούδια, αν και η απήχησή του στο κοινό σταδιακά άρχισε να φθίνει.
Ο δίσκος "Χάδια και καρφιά" περιλαμβάνει δέκα τραγούδια μοιρασμένα σε δυο μικρές ενότητες ανά πέντε η καθεμιά. Η πρώτη ενότητα έχει τον υπότιτλο "Αριστερό μάγουλο" και αποτελείται από τα "Χαστούκια", πέντε τραγούδια με έντονα ροκ διάθεση και επιθετική δυναμική, ενώ η δεύτερη ενότητα με υπότιτλο "Δεξί μάγουλο" περιλαμβάνει πέντε "Χάδια", πέντε δηλαδή μελωδικές και τρυφερές στιγμές σε πλήρη αντίθεση με την ένταση του πρώτου μέρους. Ξεχώρισε κυρίως το ευχάριστο τραγουδάκι "Ο γιος του ανέμου", ενώ τα υπόλοιπα πέρασαν μάλλον απαρατήρητα. Η ενορχήστρωση, άλλοτε δυναμική κι άλλοτε πιο εσωστρεφής και λυρική, περιλαμβάνει σαξόφωνο, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, ντραμς και κρουστά. Στα φωνητικά συμμετέχει και η Αφροδίτη Μάνου.
Πρέπει να διευκρινίσω ότι μέσα στον καταιγισμό των επανεκδόσεων της Lyra κατά τη δεκαετία του 2000 κυκλοφόρησε το 2008 ένα διπλό ψηφιακό άλμπουμ του Βαγγέλη Γερμανού με γενικό τίτλο "Χάδια και καρφιά", αλλά με το εξώφυλλο του δίσκου ..."Βραχυκύκλωμα"! Η έκδοση περιλαμβάνει ουσιαστικά μια ανθολογία απ' όλη τη δισκογραφία του τραγουδοποιού στη Lyra, περιέχει πάντως εξολοκλήρου το δίσκο "Χάδια και καρφιά", αλλά δεν παύει η όλη παραγωγή να λειτουργεί τελείως παραπλανητικά ως προς το περιεχόμενό της! Σημειώνω πάντως ότι ο μισός δίσκος (δηλαδή τα πέντε "Χάδια") είχαν ήδη νωρίτερα (1990) εκδοθεί ψηφιακά ως συμπλήρωμα της ψηφιακής επανέκδοσης του δίσκου "Τα μπαράκια".

(c) CD | Lyra | 1985/2008 | Πηγή: d58 

2 σχόλια:

Βαγγέλης είπε...

Το 1986 κυκλοφόρησε απο τη Lyra και ενας live δίσκος του Βαγγέλη Γερμανού, τον οποιο εχω σε βινύλιο και εχω μετατρεψει αν ενδιαφέρεσαι

Άαβας / d58 είπε...

Βεβαίως, Βαγγέλη....