Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Το ξεκίνημα του Βαγγέλη Γερμανού: Βραχυκύκλωμα (1984)

Με το σταθερό πλέον βηματισμό του καταξιωμένου τραγουδοποιού μετά τις πετυχημένες πρώτες προσωπικές του δουλειές (Τα μπαράκια, Ερωτικό κούρδισμα) ο Βαγγέλης Γερμανός προχωράει στην τρίτη ολοκληρωμένη του δουλειά που έρχεται το 1984 με τίτλο "Βραχυκύκλωμα", πάντα από τη Lyra.
Και πάλι μας προσφέρει ένα μπουκέτο με ροκ μπαλάντες, όλες σε στίχους, μουσική και ερμηνεία δικά του. Δε φαίνεται να πολυνοιάζεται για πρωτοτυπίες και ανατροπές στο ύφος του κι έτσι τα τραγούδια του διατηρούν αυτό το αναγνωρίσιμο προσωπικό του ύφος με εύκολες στο αφτί μελωδίες και απλούς καθημερινούς στίχους στα όρια της πεζολογίας ή του ψιθύρου μιας μικρής παρέας στις βραδινές της συνάξεις. Κάποιες στιγμές ψελλίζει και μικρές κραυγές διαμαρτυρίας για τα προβλήματα των καιρών, για το φυσικό περιβάλλον ή και για την εξουσία της τεχνολογίας, χωρίς πάντως συνθηματολογίες και πιασάρικα τσιτάτα, παρά την ένταση που προσπαθεί να βγάλει το εξώφυλλο. Πιο πολύ η εικόνα του μοιάζει σαν κατασταλαγμένος απόηχος των διεθνών φολκ ρευμάτων των προηγούμενων δεκαετιών. 
Από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου μερικά ακούστηκαν αρκετά, όπως τα: Δραπέτης, Βραχυκύκλωμα, Γυάλινα πανιά. Το τελευταίο, ερμηνευμένο από τον ίδιο με τη συμμετοχή της Μαριάννας Ευστρατίου, είναι αφιερωμένο στη Φλέρυ Νταντωνάκη. Τη λαϊκή στιγμή του δίσκου ("Καναπεδάκι") αποδίδει η Μίνι Κομπανία, ενώ στα φωνητικά συμμετέχει και ο Γιάννης Σπυρόπουλος που παίζει επίσης πιάνο και συνθεσάιζερ. Μαζί τους και άλλοι αξιόλογοι μουσικοί, όπως ο Θεολόγος Στρατηγός (κιθάρα), ο Ηλίας Δουμάνης (ντραμς), ο Γιάννης Γρηγορίου (μπάσο), ο Γιάννης Γιοκαρίνης (χάμμοντ) και ο Στέλιος Ταχιάτης (βιλοντσέλο).

(c) LP | Lyra | 1984 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: