Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Τα ορχηστρικά του Γιάννη Μαρκόπουλου: 100% Yannis Markopoulos (1995)

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 το ελληνικό τμήμα της πολυεθνικής δισκογραφικής εταιρείας Philips έθεσε σε κυκλοφορία μια εμπορική σειρά δισκογραφικών πορτρέτων σημαντικών Ελλήνων συνθετών με γενικό τίτλο "Famous Greek Composers" και τη χαρακτηριστική ένδειξη "100%" δίπλα στο όνομα κάθε συνθέτη, όλα γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
Το αφιέρωμα λοιπόν της σειράς αυτής στον Γιάννη Μαρκόπουλο αποτελεί το volume 6 και, παρόλο που τέτοιου είδους εκδόσεις εμφανώς στοχεύουν στην τουριστική πελατεία, ο δίσκος έχει πολύ ενδιαφέρον υλικό σχεδόν αποκλειστικά διασκευασμένο για ορχήστρα και αντλημένο από το σύνολο της εργογραφίας του συνθέτη, με έμφαση μάλιστα στα πρώτα χρόνια του, τότε που συνεργαζόταν αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία κι έγραφε μουσική λαϊκού χρώματος για το θέατρο και τον κινηματογράφο της εποχής. Το μπουζούκι λοιπόν είναι το κύριο όργανο της ορχήστρας και μάλιστα με λαμπρούς δεξιοτέχνες του οργάνου, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Κώστας Παπαδόπουλος. Δε λείπει φυσικά και το διάσημο θέμα του "Βαρκάρη" (Who pays the Ferryman?) ως προμετωπίδα της έκδοσης, καθώς και οι μελωδίες των μεγάλων τραγουδιών του συνθέτη από τη δεκαετία του '70 ("Μαλαματένια λόγια", "Τα λόγια και τα χρόνια", "Χίλια μύρια κύματα", "Οι οχτροί", "Την εικόνα σου", "Ο αρκουδιάρης"). Μερικά από τα ορχηστρικά της έκδοσης είναι αυτούσια παρμένα από το δίσκο "Λαϊκά κεντήματα" (1976).
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι περιλαμβάνονται και τέσσερα τραγούδια σε χορωδιακή μεταγραφή ("Το μουράγιο", "Καράβια", "Πού είσαι", "Ξαστεριά"), ερμηνευμένα από τη Χορωδία Καρδίτσης Αρίων, τα οποία προέρχονται από ένα δίσκο του 1968 που εξέδωσε η Polydor με τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Σταύρου Ξαρχάκου.


(c) CD | Philips | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: