Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Γιάννης Μαρκόπουλος: Λαϊκά κεντήματα (1976)

Το 1976 η Polydor, θέλοντας να υπενθυμίσει ότι ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος είχε φιλοξενηθεί στη στέγη της επί μια ολόκληρη δεκαετία από τις αρχές του '60, αν και ήδη είχε συμπληρώσει μια τετραετία στην Columbia, προχώρησε στην έκδοση δύο πολύ αξιόλογων δισκογραφικών συλλογών του συνθέτη με υλικό από την παλιά τους συνεργασία, τότε που πειραματιζόταν στο λαϊκό ήχο κι έγραφε υπέροχα μουσικά θέματα κυρίως για τον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και τη δισκογραφία των 45 στροφών. 
Ο πρώτος λοιπόν δίσκος ήταν αφιερωμένος στα "Πρώτα τραγούδια" του συνθέτη που κυκλοφόρησαν στο διάστημα 1961-1964, ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνει μια συλλογή με ορχηστρικά θέματα της ίδιας ή λίγο μεταγενέστερης εποχής και της ίδιας προέλευσης. Τίτλος του δεύτερου αυτού δίσκου: "Λαϊκά κεντήματα". Ο τίτλος αποδίδει με ακρίβεια το περιεχόμενο του δίσκου αυτού. Πανέμορφες λαϊκές μελωδίες με υποδειγματική ενορχήστρωση που δείχνουν πόσο βαθιά είχε κατακτήσει τη λαϊκή φόρμα ο συνθέτης. 
Τα θέματα των ορχηστρικών αυτών κομματιών έχουν αντληθεί κυρίως από μουσικές για τον κινηματογράφο ή το θέατρο, όπως: Το κορίτσι με το κορδελάκι (1964), No Mister Johnson (1965), Ο Ψαρόγιαννος (1966), Ντάμα Σπαθί (1966), Το πιο λαμπρό αστέρι (1967), Επιχείρησις Απόλλων (1968) κ.ά.). Το μπουζούκι έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναδεικνύοντας ανάγλυφα τις υπέροχες μελωδίες του συνθέτη.


 (c) CD | Philips/Polydor | 1976 | Ψηφιακή Έκδοση: 1996 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

blackpepper είπε...

Ο αγαπημένος σολίστας του Γιάννη Μαρκόπουλου εκείνη την εποχή ήταν ο Χάρης Λεμονόπουλος!

Νίκος87 είπε...


Μπουζούκι στα - Κυριακή Πρωϊ, Παιδικός Χορός, Ασημένιο Καράβι, Γύρισμα της Ανέμης - παίζει ο αξεπέραστος ΖΑΜΠΕΤΑΣ - Κραυγάζει Ζαμπέτας το Μπουζούκι και εκτός αυτού τα κομμάτια αυτά έχουν συμπεριληφθεί στον ορχηστρικό δίσκο του Ζαμπέτα ΄΄Μπουζούκι Αγάπη Μου΄΄.
Στα - Ζεϊμπέκικο και Χασαποσέρβικο - χαρακτηριστικότατος ο ήχος του Ζαμπέτα παρόλο που μάλλον δεν έχουμε στοιχεία.
Στα - Παρέλαση και Φωτιές - προσωπικά εικάζω πως έχουμε σύμπραξη Ζαμπέτα-Ζαφειρίου ή Ζαμπέτα-Μακρυδάκη.
Τέλος στο Χασάπικο είναι ο Ζαμπέτας (για στοιχείο έχουμε τη συλλογή της polygram ΄΄20 Original Sirtaki΄΄ (1990) όπου αναγράφεται ως σολίστας).
Στα υπόλοιπα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα εάν παίζει ο Ζαμπέτας, ο Λεμονόπουλος ή κάποιος άλλος.