Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Νότης Μαυρουδής: Έρως ανίκατε μάχαν (1985)

Αρκετές φορές στην πολύχρονη διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι ο σημαντικός συνθέτης και κλασικός κιθαριστής Νότης Μαυρουδής βρήκε καταφύγιο στον ποιητικό λόγο, για να απογειώσει τη δημιουργική του έμπνευση με χαμηλόφωνες, αλλά πανέμορφες μελωδίες. Ήδη μιλήσαμε για το πρώτο δείγμα αυτής της επιλογής του με το δίσκο "Άσμα ηρωικό και πάνθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" (1967) σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ενώ οi επόμενοι σταθμοί του στη μελοποιημένη ποίηση σημειώθηκαν με τους κύκλους: "Στην όχθη της καρδιάς μου" (1984), "Έρως ανίκατε μάχαν" (1985), "Κάπου Ανατολικοδυτικά" (1989), "Μελοποιημένα ποιήματα από βιβλία του Δημοτικού" (1997),  "Εικαστικά" (2002), "Μουσικό ανθολόγιο" (2003), "Εθελουσία Οδός" (2006) και "Άγρυπνο φεγγάρι" (2019). 
Απ' όλη αυτή την υπέροχη σοδειά νομίζω πως ξεχωρίζει ο δίσκος "Έρως ανίκατε μάχαν" που εκδόθηκε το 1985 από τη Philips. Ένας πανέμορφος κύκλος ένδεκα τραγουδιών βασισμένων στο βιβλίο "Δώδεκα τραγουδάκια από την Παλατινή Ανθολογία" του Ηλία Πετρόπουλου, που κυκλοφόρησε το 1980 από τις εκδόσεις Νεφέλη
Η Παλατινή ή Ελληνική Ανθολογία (Anthologia Palatina) είναι μια πολυσήμαντη συλλογή αρχαίων και βυζαντινών ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει μια μακρά περίοδο ποιητικής δημιουργίας από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι το 600 μ.Χ. και βρέθηκε σε χειρόγραφο το 1606, αλλά φαίνεται ότι συντάχθηκε πολύ νωρίτερα, γύρω στον 10ο αιώνα. Ο γνωστός ερανιστής, ερευνητής, λαογράφος και μελετητής Ηλίας Πετρόπουλος διάλεξε μικρά ερωτικά ποιήματα των Μελέαγρου, Καλλίμαχου, Ασκληπιάδη, Θυμοκλή, Πλάτωνα και Διότιμου και τα απέδωσε αρκετά ελεύθερα σε μια σημερινή ζωντανή γλώσσα. 
Ο συνθέτης ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο και κατέθεσε μερικές από τις ωραιότερες μελωδίες του ντυμένες με μια λιτή, αλλά απολύτως λειτουργική και ατμοσφαιρική ενορχήστρωση με βάση την κιθάρα πάντα. Καταφεύγοντας σε ακουστικά όργανα, όπως το βιολί, η φλογέρα, το κλαρινέτο, το μαντολίνο και το βιολοντσέλο, κατάφερε να δημιουργήσει ηχοχρώματα που αποδίδουν πολύ εκφραστικά το ποιητικό πνεύμα. 

Ευτύχησε να έχει και δύο εξαιρετικούς ερμηνευτές, τη Νένα Βενετσάνου και τον Κώστα Θωμαΐδη. που αποδίδουν με σεβασμό και συγκινητική εκφραστικότητα τα ωραία αυτά τραγούδια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το θεσπέσιο "Θα πλέξω μενεξέδες", από τα ωραιότερα τραγούδια του συνθέτη. Στην αυτοσχέδια χορωδία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Σάκης Μπουλάς, ο Ανδρέας Μικρούτσικος και η Λία Βίσση. Η χαρακτηριστική ζωγραφιά στο εξώφυλλο ανήκει στον Αλέκο Φασιανό.

(c) LP | Philips | 1985 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Θεοδόσης Χασάπης είπε...

Είναι αγαπημένος δίσκος που έτυχε να κυκλοφορήσει την χρονιά 1985 που πήρα το πρώτο προσωπικό μου Πικάπ (ένα deck ξύλινο). Είναι μέσα στους 10 πρώτους δίσκους που αγόρασα απ το Στούντιο 52 στην Καμάρα (Θεσ/νίκη).
Υπάρχουν μέσα στο δίσκο δύο μελοποιημένα ποιήματα που δεν μπορώ να τα ακούσω πουθενά στο διαδίκτυο.
Σαν τον Αυγερινό (Θωμαίδης)
Στον Αγάθωνα (Βενετσάνου).
Έχει κάποιος ιδέα για το πως θα τα βάλω στον υπολογιστή μου??