Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Μάνος Λοΐζος: Για μια μέρα ζωής (1980)

Ο δίσκος "Για μια μέρα ζωής" κυκλοφόρησε στο τέλος του 1980, ενάμιση μόλις χρόνο πριν από τον πρόωρο θάνατο του Μάνου Λοΐζου εκείνον τον μελαγχολικό Σεπτέμβρη του 1982.
Πρόκειται για έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο και σε επίπεδο στιχουργίας και σε επίπεδο ερμηνείας, αλλά και μουσικού ύφους. Οι στίχοι γράφτηκαν από τους πάντα πιστούς συνοδοιπόρους του Λευτέρη Παπαδόπουλο και Φώντα Λάδη, τη σύζυγό του και ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη, τον Μανώλη Ρασούλη, τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη και τον ίδιο. Ερμηνευτές ήταν, εκτός από τον ίδιο, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Δώρα Σιτζάνη.
Σε μουσικό επίπεδο είναι φανερή η πρόθεση του συνθέτη για ανανέωση των εκφραστικών του μέσων με την υιοθέτηση πιο μοντέρνων ενορχηστρωτικών επιλογών και μια διάθεση προς τον ηλεκτρικό και ροκ ήχο. Μαζί με τα "Νέγρικα" (1975) είναι ο μόνοι δίσκοι του συνθέτη με παντελή απουσία του μπουζουκιού στην ενορχήστρωση.
Κάποια τραγούδια ανασύρθηκαν από τα συρτάρια του συνθέτη και αναπροσαρμόστηκαν στα νέα ηχητικά δεδομένα, όπως τα παλιά κινηματογραφικά "Πόσο σ' αγαπώ" (που το είπε πρώτη η Αλίκη Βουγιουκλάκη!) και "Κουτσή κιθάρα". Παρά το χρονικό χάσμα όμως που χωρίζει πολλά τραγούδια μεταξύ τους, η συγκεκριμένη ενορχηστρωτική γραμμή ενοποιεί αρμονικά το υλικό και διαμορφώνει τελικά έναν θαυμάσιο και συμπαγή κύκλο τραγουδιών με μερικές εξαίσιες στιγμές, όπως: "Σε ψάχνω", "Κουτσή κιθάρα", "Γερνάς και σκοτεινιάζει" και προπάντων τα αριστουργηματικά "Σ' ακολουθώ" και "Η μέρα εκείνη δε θ' αργήσει". Το τελευταίο, ερμηνευμένο συγκινητικά από τη Γαλάνη και τον ίδιο τον συνθέτη, τοποθετημένο μάλιστα και στην τελευταία θέση του δίσκου, μοιάζει σαν ένας τρυφερός αποχαιρετισμός του Μάνου πριν από το στερνό ταξίδι.

Με το δίσκο αυτόν ο Μάνος Λοΐζος μας έδωσε το κύκνειο άσμα του, μιας και δεν πρόλαβε να ηχογραφήσει άλλα τραγούδια μέχρι τη μέρα του θανάτου του. Ωστόσο μεταθανάτια κυκλοφόρησαν ακόμη μερικά ανεξάρτητα τραγούδια του, καθώς και δύο μεγάλοι δίσκοι ("Γράμματα στην αγαπημένη", "Κάτω από ένα κουνουπίδι"), οι οποίοι ολοκληρώνουν τη σπουδαία προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, χωρίς φυσικά να υπολογίζουμε τις αμέτρητες επανεκτελέσεις τραγουδιών του από πάμπολλους ερμηνευτές.

(c) LP | Minos | 1980 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: