Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Τερψιχόρη Παπαστεφάνου: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (1971)

Το 1971 εκδόθηκε από την PolyGram με την ετικέτα της Olympic ο πρώτος και σημαντικότερος τραγουδιστικός δίσκος της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου με τίτλο "Ελεύθεροι πολιορκημένοι", που βεβαίως συνειρμικά μας παραπέμπει στο αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού, χωρίς ωστόσο να έχει καμία σχέση μαζί του, αν και έχει την ίδια αφορμή. 
Ο τίτλος δόθηκε από τον ομώνυμο κύκλο οκτώ τραγουδιών σε στίχους Παναγιώτη Παναγιωτούνη και Τερψιχόρης Παπαστεφάνου που καλύπτει την πρώτη πλευρά του δίσκου και αντλεί τη θεματολογία του από την ιστορική πολιορκία του Μεσολογγίου στα χρόνια του '21. 
Πιο ενδιαφέρουσα πάντως είναι η δεύτερη πλευρά που περιλαμβάνει τον μικρό κύκλο "Πρελούντια" με τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου και δύο εξαιρετικής ομορφιάς οργανικά μέρη. Ανάμεσα στα μελοποιημένα αυτά ποιήματα κρύβεται κι ένα από τα εκλεκτότερα διαμάντια της ελληνικής μουσικής, το γοητευτικό "Τ' όνομά σου""Μεγαλυνάρι"), μια ακριβή μουσική στιγμή, όπου ποίηση και μουσική συναντιούνται σε μια μοναδική ανάταση μέσα από την αμφισημία (ή πολυσημία;) του ποιητικού λόγου που δεν μπορείς να πεις με ασφάλεια αν αποτελεί έναν θρησκευτικό ύμνο ή μιαν υπέρτατη ερωτική εξομολόγηση!

Τα τραγούδια ερμηνεύει βασικά η Χορωδία Τρικάλων, ενώ τα σολιστικά μέρη αποδίδουν ο Γιάννης Μπογδάνος και η εκφραστικότατη Δανάη Μπαραμπούτη, Στα οργανικά μέρη δεσπόζει το ασυναγώνιστο παίξιμο του σπουδαίου μπουζουξή Στέλιου Ζαφειρίου, ενώ στο σαντούρι είναι ο Τάσος Διακογιώργης.

(c) LP | Polygram/Olympic | 1971 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

n0str0 είπε...

....οταν η φαντασια πλεκει τις θυμησες του παρελθοντος...τοτε η ψυχικη αναταση ειναι γεγονος και η μουσικη ιστορια ξαναγραφεται...
Ευγε φιλε μου για τις επιλογες σου .