Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Μιχάλης Τερζής, Κωστής Παλαμάς: Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε (1984)

Σήμερα έχει σειρά ένας πολύ αξιόλογος δίσκος που, παρά την παρουσία μεγάλων ονομάτων, δεν μπόρεσε να έχει την απήχηση που θα του άξιζε. Τίτλος του: "Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε", έκδοση της Minos εν έτει 1984.
Ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής ξεκίνησε τη δισκογραφική του παρουσία το δύσκολο εκείνο έτος 1974, όταν μέσα στην καταιγίδα του πολιτικού τραγουδιού και την ολοκληρωτική κυριαρχία του Μίκη Θεοδωράκη ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σταθεί μια νέα φωνή με τραγούδια πιο λυρικά και χαμηλόφωνα, όπως αυτά του δίσκου "Του έρωτα τ' αντάρτη" που καταγράφει τα πρώτα βήματα του εικοσάχρονου συνθέτη στο ελληνικό πεντάγραμμο. 
Από νωρίς πάντως ο Τερζής καταπιάστηκε με τον μεγάλο ποιητή Κωστή Παλαμά (1859-1943), την ηγετική μορφή της γενιάς του 1880, μελοποιώντας το "Γεια σας τριαντάφυλλα", το οποίο ερμήνευσε η νεαρότατη τότε Άννα Βίσση στο δίσκο "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" (1976). Αμέσως μετά το ίδιο τραγούδι ερμήνευσε με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο Γιώργος Ζωγράφος στο δίσκο "Στην άδεια την πόλη" (1978). 
Τρίτη παρουσία του τραγουδιού έχουμε στον παρόντα δίσκο, που αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη πρόταση του Τερζή πάνω στην ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τα τραγούδια του δίσκου ερμηνεύουν με πολύ ώριμο και πειστικό τρόπο οι καταξιωμένοι Γιώργος Νταλάρας και Δήμητρα Γαλάνη σε μια σπάνια δισκογραφική τους συνύπαρξη. Μαζί τους οι εκκολαπτόμενοι ακόμα τραγουδιστές Ελευθερία Αρβανιτάκη και Διονύσης Θεοδόσης, ενώ συμμετέχει και παιδική χορωδία. 
Πάντως δεν τελειώνουν εδώ οι λογαριασμοί του συνθέτη με τον μεγάλο ποιητή. Το 1983 στο δίσκο "8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή" ο Τερζής μας παρουσιάζει την πρώτη μελοποίηση του ποιήματος "Το σπίτι που γεννήθηκα", ενώ το ίδιο τραγούδι στη δεύτερη μελοποιημένη εκδοχή του ερμηνεύει το 1992 στο δίσκο "Ένα καράβι όνειρα" και ο Μιχάλης Βιολάρης και πιο πρόσφατα, στο δίσκο "Με το χρόνο θα παίξω" (2004), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ερμηνεύει αισθαντικά τη "Χρυσομαλλούσα" και ο ίδιος ο συνθέτης τη "Μάγισσα των αστεριών". Mπορούμε να πούμε λοιπόν ότι η σχέση του Μιχάλη Τερζή με τον Κωστή Παλαμά είναι μια σχέση ζωής και θυμίζει ως ένα βαθμό την περίπτωση Μικρούτσικου - Καββαδία, χωρίς όμως την αντίστοιχη ακτινοβολία και εμπορική απήχηση.

Να σημειώσουμε ότι τα τραγούδια πρωτοπαρουσιάστηκαν δημόσια σε μεγάλη συναυλία του συνθέτη στον Λυκαβητό στις 2 Ιουλίου 1984 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο συνθέτης με εξαίρεση τα τραγούδια με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη που ενορχήστρωσε ο Κώστας Γανωσέλης, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων είχε ο στιχουργός-ποιητής Άκος Δασκαλόπουλος, που έκανε και την όλη παραγωγή μαζί με τον συνθέτη.

(c) LP | Minos | 1984 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

χρόνης είπε...

"Το σπίτι που γεννήθηκα" έχει και άλλη μελοποίηση από τον Μ. Τερζή στο "8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή - 14 Νέα Τραγούδια (1983)".

Άαβας / d58 είπε...

Πολύ σωστή επισήμανση. Είναι μια ελαφρώς πιο γοργή σε ρυθμό μελοποίηση με ερμηνευτές τον Νίκο Λόλη και την Κατερίνα Τζαμάκου. Άλλωστε έχουμε ήδη το δίσκο στον Δισκοβόλο:
https://diskovolos58.blogspot.com/2011/11/8-14-1983.html