Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Γ. Κοτσώνης, Γιάννης Ρίτσος: Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο (1976)

Ο δεύτερος δίσκος του Γιώργου Κοτσώνη με μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου έχει τίτλο "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" κι εκδόθηκε το 1976 από τη Lyra. Ο ποιητής συνέθεσε το ελεγειακό αυτό ποίημα το 1974, αμέσως μετά τη βίαιη εισβολή του Αττίλα στη μαρτυρική Μεγαλόνησο εκείνο το σημαδιακό καλοκαίρι, λίγες ημέρες πριν καταρρεύσει το δικτατορικό καθεστώς της Αθήνας που έφερε την ηθική αυτουργία της Κυπριακής τραγωδίας. 
Πρώτος μελοποίησε το έργο ο εθνικός συνθέτης της Κύπρου Σόλων Μιχαηλίδης το 1975, μια έκδοση που ήδη έχουμε παρουσιάσει στον Δισκοβόλο. Την επόμενη χρονιά μάλιστα το έργο μελοποιήθηκε από τρεις διαφορετικούς συνθέτες, τον Μιχάλη Τερζή, τον Γιώργο Κοτσώνη και τον επίσης Κύπριο συνθέτη Ανδρέα Ανδρέου
Ο Γιώργος Κοτσώνης μελοποίησε το κείμενο σε μορφή κύκλου πέντε λαϊκών τραγουδιών πάνω σε τυπικούς λαϊκούς ρυθμούς δίνοντας έτσι στο έργο μια πολύ πιο εύληπτη μορφή σε σχέση με τη λόγια εκδοχή του Σόλων Μιχαηλίδη. Τραγουδά ο αγαπημένος ερμηνευτής του συνθέτη Κώστας Καμένος και τον συνοδεύει η Αρετή Χασάπη και χορωδιακό σχήμα. 
Ο δίσκος στη δεύτερη όψη του είναι αφιερωμένος σε σύγχρονους Κύπριους ποιητές με τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Μόντη, του Άνθου Λυκαύγη (δύο τραγούδια) και του Δώρου Λοΐζου. Όλα τα ποιήματα απηχούν τους καημούς της βασανισμένης Κυπριακής γης κι έτσι θεματολογικά δεν απέχουν πολύ από το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμείται από μια χαρακτηριστική ζωγραφιά σε πέτρα από τον ποιητή εμπνευσμένη εμφανώς από το θέμα του ποιήματος.

(c) CD | Lyra | 1976 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: