Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Μάνος Χατζιδάκις: Reflections (1970)

Η δαιμόνια και πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι βρήκε με το δίσκο Reflections ένα εντυπωσιακό φανέρωμα που ξάφνιασε τους μουσικόφιλους του καιρού του κι εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους νεότερους φίλους της μουσικής του που τον γνώρισαν περισσότερο μέσα από τα πασίγνωστα τραγούδια του. 
Πρόκειται για μια δουλειά της αμερικάνικης περιόδου του συνθέτη, τότε που είχε μόνιμα εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη και συνεργαζόταν με μεγάλους μουσικούς και ορχήστρες γράφοντας κυρίως μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Εκεί γνωρίστηκε με το πρωτοποριακό ροκ συγκρότημα New York Rock & Roll Ensemble, το οποίο αποτελούνταν από φοιτητές και εκκολαπτόμενους μουσικούς, ένας από τους οποίους, ο Michael Kamen (1948-2003), εξελίχθηκε σε αξιολογότατο κινηματογραφικό συνθέτη. 
Η συνεργασία αυτή απέφερε έναν σπάνιας ομορφιάς κύκλο τραγουδιών με ροκ και κλασικίζοντα μουσικά χαρακτηριστικά βασισμένο σε στίχους μελών του συγκροτήματος κι ερμηνευμένο φυσικά από τους ίδιους. Μεταξύ των σπουδαίων αυτών τραγουδιών περιλαμβάνεται ο περίφημος "Κεμάλ", η συγκινητική προσευχή "Bitter Way" και - πάνω απ' όλα - το αριστουργηματικό "Noble Dame", ένα κομμάτι με έντονα μπαρόκ χρώμα που τονίζεται ιδιαίτερα από την παρουσία του τσέμπαλου στην ορχήστρα, ενώ η ενδιάμεση μουσική γέφυρα είναι, νομίζω, από τις κορυφαίες στιγμές συνολικά του Μάνου Χατζιδάκι.

Φυσικά τα τραγούδια αυτά ακούστηκαν πολύ και είχαν πολύ ενδιαφέρουσα υστεροφημία, αφού στην ελληνική δισκογραφία καταγράφονται δύο αξιόλογες νεότερες επανεκτελέσεις τους: Πρώτα η καθαρά "ελληνική" που ονομάστηκε "Αντικατοπτρισμοί" (1993) κι έχει στίχους του Νίκου Γκάτσου με ερμηνεύτρια την υπέροχη Αλίκη Καγιαλόγλου, και μια δεύτερη, σχεδόν πανομοιότυπη με την πρωτότυπη, ερμηνευμένη από το συγκρότημα Raining Pleasure (2005). Επίσης το τραγούδι "The Day" πρωτοακούστηκε στα ελληνικά με τίτλο "Πού το πάνε το παιδί" και ενσωματώθηκε στο δίσκο "Επιστροφή" (1970), ενώ η δημοτικότητα του "Κεμάλ" μέχρι τις μέρες μας είναι αδιαφιλονίκητη και μετρά δεκάδες επανεκτελέσεις.

(c) LP | Atlantic/Warner Bros | 1970 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: