Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω: Προς την Αθανασία τη μαρτυρική (1998)

Ύστερα από έναν ενδιάμεσο σταθμό στην MBI με το δίσκο "Πέρα στου Κεγχριού τον κάμπο" (1995), με το κλείσιμο της δεκαετίας το εξαίρετο μουσικό σύνολο Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω επιστρέφει στον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος πλέον δε βρισκόταν στη ζωή, για να ηχογραφήσει την τελευταία ουσιαστικά δισκογραφική του εργασία, πριν μας πει την επόμενη χρονιά ένα αντίο με το δίσκο "Ένα ευχαριστώ" (1999), αν και ευτυχώς αυτό το αντίο δεν αποδείχθηκε οριστικό. 
Το 1998 λοιπόν ηχογράφησαν για τον Σείριο το δίσκο "Προς την Αθανασία τη Μαρτυρική", που περιλαμβάνει 15 μπαλάντες σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, πάλαι ποτέ συντρόφου και κληρονόμου του Νίκου Γκάτσου και συζύγου ήδη του Γιώργου Φιλιππάκη (εν διαστάσει πλέον, αν δεν κάνω λάθος). 
Κι αυτός ο δίσκος είναι πλημμυρισμένος με όμορφες αν και δύστροπες μελωδίες που απαιτούν πολλές ακροάσεις, για να λειτουργήσουν. Το εναρκτήριο πάντως τραγούδι ("Για την κυρά Γεωργία"), με τους προφητικούς στίχους και τη χατζιδακική αισθητική του, λειτουργεί άμεσα κι ακούγεται πολύ όμορφα. 
Η ενορχήστρωση είναι πολύ πιο λιτή σε σχέση με την ηχητική πολυχρωμία των παλιότερων εργασιών του συγκροτήματος. Ένα πιάνο, μια κιθάρα ή ένα βιολοντσέλο μοιάζουν πλέον αρκετά, για να εκφράσουν το ηχητικό τους σύμπαν. Και κόντρα στις συνήθειές τους, εδώ όλα τα τραγούδια ερμηνεύονται από έναν τραγουδιστή που δεν ανήκει στην παρέα τους. Τον εκφραστικότατο, χατζιδακικής καταγωγής και αισθητικής, Βασίλη Γισδάκη. Σε μερικά τραγούδια συμμετέχει και η Αλεξία Μουστάκα, κόρη του ηθοποιού Σωτήρη Μουστάκα.

(c) CD | Σείριος | 1998 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: