Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Κοτσώνης, Γιάννης Ρίτσος: Η κυρά των αμπελιών (1975)

Ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης (1937-2014) διέθετε άρτια μουσική παιδεία και αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την κυπριακή μουσική παράδοση έχοντας υπηρετήσει επί δεκαετίες την κυπριακή ραδιοτηλεόραση μέσα από αμέτρητες συναυλίες διευθύνοντας τη σημαντική Ορχήστρα Εγχόρδων του ΡΙΚ. 
Η συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει με αξιόλογες δημιουργίες το διπλό μουσικό πεδίο της λόγιας και της έντεχνης λαϊκής μουσικής. Ήδη έχουμε παρουσιάσει εκλεκτά δείγματα αυτής της προσφοράς του, όπως τα έργα: Του Μαυριανού και της αδερφής του (1971), Αγία Τηλλυρία (1973), Μακάριος, ο νυν και αεί (1981). 
Στο μικρό μας αυτό αφιέρωμα θα σταθούμε σε δυο ξεχωριστές εργασίες του Γιώργου Κοτσώνη που ανήκουν στην κατηγορία της μελοποιημένης ποίησης. Πρόκειται για τους κύκλους τραγουδιών: "Η κυρά των αμπελιών" (1975) και "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" (1976). Αμφότερα σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. 
Ο δίσκος λοιπόν "Η κυρά των αμπελιών" εκδόθηκε το 1975 από τη Lyra και αποτελεί ασφαλώς την κορυφαία και δημοφιλέστερη δισκογραφική κατάθεση του Γιώργου Κοτσώνη. Ο Γιάννης Ρίτσος συνέθεσε το ποίημα στα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού, αλλά εκδόθηκε αργότερα ως μέρος της συλλογής "Αγρύπνια" (1954). Μάλιστα το 1963 έχει καταγραφεί σε βινύλιο μια συγκινητική απαγγελία από τον ίδιο τον ποιητή με μουσική υπόκρουση του συνθέτη Άκη Λυμούρη για λογαριασμό των εκδόσεων Στροφές που ήδη έχουμε παρουσιάσει στον Δισκοβόλο
Ο συνθέτης επέλεξε μερικά μέρη του έργου και μας έδωσε έναν πολύ όμορφο κύκλο απλών τραγουδιών με ευαίσθητες μελωδίες και λιτή έντεχνη ενορχήστρωση με φευγαλέες αναφορές στην παραδοσιακή μας μουσική. Μερικές στιγμές αυτού του δίσκου είναι χαραγμένες στη μνήμη μας από εκείνα τα χρόνια, όπως η "Κόκκινη κλωστή", η "Μηλίτσα", ο "Αγωγιάτης", το "Μιλιά, μιλιά" και πάνω απ' όλα το τρυφερό "Αχ συγνεφάκι"
Βασικός ερμηνευτής ο καλός τραγουδιστής εκείνης της εποχής Κώστας Καμένος με το χαρακτηριστικό φωνητικό ηχόχρωμα και μαζί του η Σάνια Κρυστάλη και η εξαιρετική Ελένη Βιτάλη στο ξεκίνημα της μεγάλης της καριέρας. Το εξώφυλλο κοσμείται από μια υδατογραφία του Γιάννη Ρίτσου.

(c) LP | Lyra | 1975 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: