Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Γιώργος Κοτσώνης: Μακάριος, ο νυν και αεί (1981)

Ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 1937 στη Λευκωσία. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο της Αθήνας, σύνθεση και ενορχήστρωση με τον πατριάρχη της Εθνικής Σχολής Μανόλη Καλομοίρη, καθώς και ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη Μιχάλη Βούρτση. 
Η σοβαρή ενασχόλησή του με τη λόγια μουσική δεν τον εμπόδισε να δραστηριοποιηθεί και στο χώρο της έντεχνης λαϊκής τραγουδοποιίας για ένα σύντομο διάστημα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70, όταν ο Αλέκος Πατσιφάς τον ενέταξε στο δυναμικό της Λύρας. 
Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1970 με κάποια σκόρπια τραγούδια που ερμήνευσαν η Πόπη Αστεριάδη, ο Μιχάλης Βιολάρης, η Μαρία Δουράκη και άλλοι, ενώ αμέσως μετά κατέθεσε μια σειρά τεσσάρων κύκλων τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Κακουλίδη, Σπύρου Παπαγεωργίου, Γιάννη Ρίτσου και κύπριων ποιητών.
Τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Κώστας Καμένος, ο Γιάννης Θωμόπουλος, ο Λάκης Παππάς, η Σάνια Κρυστάλλη, η Ελένη Βιτάλη κ.ά. Έχει επίσης μελοποιήσει το "Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο..." του Οδυσσέα Ελύτη.
Από το 1964 και για 35 συνεχή χρόνια εργάστηκε στο μουσικό τμήμα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), ενώ έχει διευθύνει πολυάριθμες συναυλίες με την Ορχήστρα Εγχόρδων του ΡΙΚ. Πέθανε στις 29 Ιουνίου 2014.
Το 1981 ο Γιώργος Κοτσώνης βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για το σημαντικό του έργο "Μακάριος, ο νυν και αεί", σύνθεση σε φόρμα λαϊκού ορατορίου για σολίστ, χορωδία, έγχορδα και λαούτο, αφιερωμένη φυσικά στη μνήμη του μεγάλου Εθνάρχη του μαρτυρικού νησιού. Το έργο βασίζεται σε ποίηση του Άνθου Λυκαύγη. Σολίστ ο τραγουδιστής Κώστας Καμένος. Συμμετέχει η Χορωδία "Άρη" Λεμεσού υπό τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα. Λαούτο παίζει ο Νεόφυτος Ρούσσος. Κείμενα διαβάζει ο Νίκος Χαραλάμπους. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν πέρασε στο ευρύ κοινό, παρόλο που διαθέτει μερικές πολύ όμορφες μελωδικές στιγμές και έντονο το στοιχείο της συγκίνησης.



(c) Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου | 1981 | mp3 @128 | Εξώφυλλα
πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: