Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Νότης Μαυρουδής: Ανέκδοτη μουσική για τη "Γέρμα" του Λόρκα

Ο μεγάλος Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Federico Garcia Lorca (1898-1936) αποτελεί μια από τις πλέον αγαπημένες επιλογές των Ελλήνων συνθετών και σκηνοθετών, αλλά και του ελληνικού κοινού κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Το έργο του γνώρισε αμέτρητες μελοποιήσεις από τους κορυφαίους συνθέτες μας, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Χρήστος Λεοντής, αλλά και από πάμπολλους άλλους ελάσσονες, ενώ η παρουσία του στη θεατρική σκηνή είναι συνεχής κυρίως μέσα από την σημαντική τριλογία των τραγικών του δραμάτων ("Ματωμένος Γάμος", "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα", "Γέρμα").
Η "Γέρμα" γράφτηκε δυο χρόνια πριν από τον τραγικό θάνατο του ποιητή, το 1934, ενώ στην ελληνική σκηνή πρωτοπαίχθηκε το 1961 σε μετάφραση Αλέξη Σολομού με πρωταγωνίστρια την Άννα Συνοδινού.
Το 2000 το Εθνικό Θέατρο ανέβασε και πάλι τη "Γέρμα" στη μετάφραση του Σολομού με σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου και με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου. Τη μουσική και τα τραγούδια για την παράσταση αυτή έγραψε ο Νότης Μαυρουδής και τα ερμήνευσε η Αρλέτα. Το έργο μεταδόθηκε και ραδιοφωνικά με ραδιοσκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη. Στη ραδιοφωνική του απόδοση τα τραγούδια ("Νανούρισμα", "Τραγούδι της προσκυνήτρας") ερμήνευσαν η Αρλέτα και η Λυδία Κονιόρδου, ενώ κάποια χορωδιακά τραγούδια ερμήνευσαν μέλη του θιάσου. Περιλαμβάνονται βέβαια και κάποια όμορφα οργανικά μέρη που αποδίδουν με την κιθάρα τους ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ενώ στα κρουστά είναι ο Αλέκος Χρηστίδης.
Στο αρχείο θα βρείτε και μία εκτός παράστασης σπάνια και άγνωστη ερμηνεία του Τραγουδιού της προσκυνήτρας από τον Γιώργο Ζωγράφο.

(c) radio-rip | 2000 | πηγή: π.Αρτ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: