Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Τα πρώτα τραγούδια του Μιχάλη Βιολάρη (1966)

Ο Μιχάλης Βιολάρης (Κυριακού), γεννημένος στη Λευκωσία το 1944, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα από το 1962, αρχικά για σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή και στη συνέχεια ως επαγγελματίας τραγουδιστής. Είχε ήδη ξεκινήσει μουσικές σπουδές στη Λάρνακα, τις οποίες συνέχισε και στην Αθήνα. Έχοντας λοιπόν επαρκή μουσικό εξοπλισμό στα πρώτα του χρόνια βιοποριζόταν γράφοντας κάποια τραγουδάκια, τα οποία ηχογραφούσε σε μια μικρή εταιρία που ο ίδιος είχε ιδρύσει με την ονομασία Violaphone! Φυσικά δεν είχε τη δυνατότητα ευρείας διανομής των δίσκων αυτών κι έτσι αναγκαζόταν να τα πουλάει ο ίδιος χέρι χέρι γυρνώντας από μαγαζί σε μαγαζί.
Ένα από τα δυσεύρετα αυτά πρώτα του δισκάκια είναι και τούτο που σας παρουσιάζω. Περιλαμβάνει τέσσερα τραγούδια ηχογραφημένα το 1966. Είναι από τα πρώτα πρώτα τραγούδια του στην ελληνική δισκογραφία. Είχε κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ από το 1967 εντάχθηκε στο δυναμικό της Lyra, όπου και αξιώθηκε μιας πολύ σημαντικής καριέρας στην όψιμη περίοδο του Νέου Κύματος
Η μουσική και στα τέσσερα τραγούδια είναι του Μιχάλη Βιολάρη. Έχει το γνώριμο ύφος που ξέρουμε και από άλλα "κυπριακά" του τραγούδια. Το ένα μάλιστα ("Ο Σκάπουλλος") το ηχογράφησε και για τη Lyra αργότερα με αρκετά διαφορετική ενορχήστρωση. Ο ίδιος ερμηνεύει τα δύο τραγούδια, ενώ τα άλλα δύο ερμηνεύει η άγνωστη Μαίρη Ζάραγκα. Οι στίχοι είναι των Κυπρίων ποιητών Χριστόδουλου Πασιαρδή, Ανδρέα Γρηγορίου και Θεανώς Σαμψών(ος). Το τραγούδι "Ο αιχμάλωτος" είναι εμπνευσμένο από τον ελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ στο μαρτυρικό νησί.



(c) Violaphone | 1966 |  πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: