Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Βασίλης Τενίδης: Κύπρια έπη (1977)

Ο Βασίλης Τενίδης (γενν. 1936) αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους της φολκ μουσικής στο ελληνικό τραγούδι με συνθέσεις αυτού του είδους ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '60. Στη δεκαετία του '70 συνέχισε να υπηρετεί αυτό το ύφος με αποκορύφωμα τη σημαντικότερη δισκογραφική κατάθεσή του, τα "Κύπρια έπη", εν έτει 1977. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη διετία 1977-1978 παρουσιάστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα οι τρεις πιο χαρακτηριστικοί δίσκοι του ελληνικού φολκ ύφους, όλοι από την Columbia (EMI). Μαζί με τα "Κύπρια έπη" εκδόθηκε ο κύκλος τραγουδιών της Ρίκας Δεληγιαννάκη "Κάψαμε τα καράβια μας", ενώ μερικούς μήνες αργότερα ο δίσκος "Έρανα" του Νίκου Τάτση.
Τα "Κύπρια έπη" ή "μουσική συνθετική ενότητα", όπως την υπογράφει ο συνθέτης, είναι ένας κύκλος δέκα τραγουδιών και δύο ορχηστρικών, μοιρασμένος στις ενότητες "Ηρωικός κύκλος" και "Κύκλος του καημού και της αγάπης". Οι στίχοι υπογράφονται από τον Γιώργο Φιλή και τον συνθέτη. Ερμηνευτές είναι δύο ξεχασμένοι, αλλά υπέροχοι τραγουδιστές που είχε αναδείξει λίγο νωρίτερα ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα από το περίφημο μουσικό καφενείο του, το "Πολύτροπον". Πρόκειται για τη Φερενίκη Βαλαρή και τον Ευτύχιο Χατζηττοφή, ερμηνευτές επίσης και στο δίσκο της Ρίκας Δεληγιαννάκη. Συμμετέχει επίσης Μικτή Χορωδία. Όμορφα τραγούδια με ισχυρές αναφορές στην παράδοση, που δυστυχώς δε γνώρισαν καμία ανταπόκριση από το κοινό της εποχής και σήμερα είναι παντελώς λησμονημένα.


(c) LP | EMI Columbia | 1977 | πηγή: π.Αρτ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: