Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Γιώργος Γεωργιάδης: Δρόμος θυσίας (2 ποιήματα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου)

Ο μαέστρος και συνθέτης Γιώργος Γεωργιάδης κατά τη δεκαετία του '70 παρουσίασε έντονη δισκογραφική δραστηριότητα είτε με κύκλους τραγουδιών, είτε με κύκλους μελοποιημένης ποίησης επιλέγοντας συνήθως άγνωστους ή λιγότερο γνωστούς ερμηνευτές, ενώ συχνά ερμήνευε ο ίδιος τα τραγούδια του. 
Αποτίοντας φόρο τιμής στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944), ένα χρόνο μετά τη μεταπολίτευση (1975), ηχογράφησε αυτό το 45άρι βινυλίου με δύο τραγούδια βασισμένα σε δυο ποιήματα που έγραψε η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Ηρώ Κωνσταντοπούλου, την οποία εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 στο μαρτυρικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ένα μήνα περίπου πριν από την απελευθέρωση. 
Είναι στίχοι που έγραψε η 17χρονη μελλοθάνατη λίγες στιγμές πριν από τον τόσο πρόωρο και άδικο θάνατό της. Στίχοι που σκορπούν ρίγη συγκίνησης για το πνεύμα αυτοθυσίας του νεαρού κοριτσιού και τη σφοδρή επιθυμία του για τη λευτεριά της πατρίδας. Ο συνθέτης έγραψε δυο απλές μελωδίες, τις οποίες ερμηνεύει ο ίδιος με τη χαρακτηριστική βαριά φωνή του.

 
 (c) 45'' vinyl | πηγή: π.Αρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: