Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Η μελοποιημένη Εαρινή Συμφωνία του Γιάννη Ρίτσου

Η ποιητική σύνθεση "Εαρινή Συμφωνία" του Γιάννη Ρίτσου γράφτηκε το 1938, λίγο πριν από το ξέσπασμα του μεγάλου πολέμου. Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο ερωτικό ποίημα, δημιούργημα μιας μεθυστικής ευφορίας της δαιμονισμένης έμπνευσης του ποιητή. Ο έρωτας εμφανίζεται ως δαιμονική (με την αρχαιοελληνική σημασία) δύναμη που οδηγεί στις αρχέγονες ρίζες και στην παιδικότητα. Εκεί αναδύεται και η καθαρή μορφή του Χριστού που κινητοποιεί τους λεπτούς συναισθηματικούς κυματισμούς των νεαρών εραστών, ώστε να νιώσουν ότι έχουν κατακτήσει την αιωνιότητα. Είναι ένας ύμνος στον εξιδανικευμένο έρωτα και στο απόλυτο πάθος που κάνει τον ποιητή να παραληρεί εκστασιασμένος και παραδομένος στην υπέρτατη ευτυχία. Ωσόσο μετά το εκτυφλωτικό φως της άνοιξης ακολουθεί το μουντό χρώμα του φθινοπώρου. Την ευτυχία διαδέχεται η φθορά. Την ειρήνη, ο πόλεμος...
Το έργο ενέπνευσε πολλούς συνθέτες μας, οι οποίοι μελοποίησαν επιλεγμένα αποσπάσματα. Θα σταθώ στην πρώτη χρονικά μελοποιητική προσέγγιση που εμφανίστηκε στη δισκογραφία από την Ελληνική Εταιρία Επικοινωνιών, η οποία εξέδωσε το 1977 τον ομώνυμο δίσκο βινυλίου με μελοποιημένα μέρη του έργου από τη συνθέτρια Καλλιόπη Χατζηπατέρα διανθισμένα με υποβλητικά οργανικά θέματα που συνέθεσε ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής. Ερμηνευτής του έργου ο ηθοποιός Νίκος Βασταρδής με τη στιβαρή φωνή του.
Σημειώνω ότι τα κατοπινά χρόνια εμφανίστηκαν κάμποσες ακόμη μελοποιήσεις του έργου, από τις οποίες οι πλέον σημαντικές είναι του Μίκη Θεοδωράκη (1987), του Γιάννη Μαρκόπουλου ("Τραγούδι για τους Νέους της Γης", 1986, "Τολμηρή επικοινωνία", 1987) και του Νίκου Μαμαγκάκη (1990).



(c) LP/MC | EEE | 1977 | πηγή: π.Αρτ./d58

1 σχόλιο:

Greekazoid είπε...

Καλησπέρα. Λύσε μου μια απορία αν ξέρεις. Στο δίσκο αναφέρει ως συνθέτη του Α1 Πόσο Είμαι Νέος, την Χατζηπατέρα. Το τραγούδι όμως ως σύνθεση είναι το ίδιο ακριβώς με το Α4 Εαρινή Συμφωνία (ορχηστρικό Β) όπου ως συνθέτης αναφέρεται ο Πιτσιλαδής. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα Η Καλοκαιρινή βραδιά (ίδια σύνθεση με το Εαρινή Συμφωνία (ορχηστρικό Α) και Σταθμός του Απείρου (ίδιο με το Εαρινή Συμφωνία ορχηστρικό Γ).
Έχεις ιδέα τι γίνεται; Τα συγκεκριμένα πάντως ακούγονται 100% Πιτσιλαδής ενώ εμφανίζονται και σε άλλους δίσκους του (πχ το Εαρινή Συμφωνία ορχηστρικό Α εμφανίζεται 2 χρόνια αργότερα στο δίσκο το Πιτσιλαδή Αγάπη Μου ως Φθινόπωρο). Μπορεί και τα άλλα να υπάρχουν εκεί γιατί κάτι μου θυμίζουν αλλά δεν έχω πρόχειρο το δίσκο να τον ξανακουσω.

Ευχαριστώ
Χάρης