Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Μνήμη Neville Marriner (1924-2016)

Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες ο διάσημος βρετανός αρχιμουσικός Sir Neville Marriner (1924-2016), ένας από τους κορυφαίους μαέστρους της μεταπολεμικής εποχής, σε βαθιά γεράματα και ενεργός μέχρι την τελευταία στιγμή. 
Ο Marriner υπήρξε παραγωγικότατος στο χώρο της κλασικής δισκογραφίας, όπου σίγουρα κατέχει μια θέση στην πρώτη πεντάδα, αφού οι ηχογραφήσεις του ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες! Δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συγκριθούν μαζί του σ' αυτό το πεδίο. Ίσως μόνο ο Karajan, o Bernstein, o Solti, o Haitink κι o Dorati. 
Το προνομιακό του πεδίο ήταν η περίοδος του Μπαρόκ (1600-1750), αλλά και η "κλασική" περίοδος (1750-1820). Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του Mozart. Αυτός άλλωστε διευθύνει τη μουσική του μεγάλου συνθέτη που ακούγεται στην ταινία "Amadeus". Μας κληροδότησε σπουδαίες ερμηνείες του Vivaldi, του Handel, του Haydn, του Mozart, του Rossini, του Schubert, των Γάλλων ρομαντικών, αλλά και των συνθετών της αγγλικής σχολής (Vaughan Williams, Elgar, Walton κλπ.). Μνημειώδης υπήρξε η ολοκληρωμένη έκδοση (η μοναδική στην παγκόσμια δισκογραφία) των αποκατεστημένων συμφωνιών του Schubert. 
Υπήρξε ο ιδρυτής και βασικός μαέστρος επί δεκαετίες της σπουδαίας ορχήστρας Academy of Saint Martin in the Fields, ενώ πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει κι ένα πέρασμα από την ελληνική Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής! Συνεργάστηκε με τις κορυφαίες δισκογραφικές εταιρίες, όπως η Decca, η Philips, η EMI, η SONY και άλλες.
Οι αγαπημένοι μου δίσκοι με τον Marriner είναι οι συμφωνίες του Johann Christian Bach, η Μουσική των Υδάτων του Handel, oι Εισαγωγές από τις όπερες του Rossini, η 9η Συμφωνία του Dvorak και - πάνω απ' όλους - τα Κοντσέρτα για Πιάνο του Mozart με τον Alfred Brendel στο πιάνο. 
Πρόσφατα απήλαυσα την τέχνη του μεγάλου αυτού αρχιμουσικού μέσα από μια εξαιρετική έκδοση της Decca με τις πρώτες ηχογραφήσεις του στην ετικέτα της Argo στη δεκαετία του '60. Ένα πολύ φροντισμένο box με 28 ψηφιακούς δίσκους που αναδεικνύουν ανάγλυφα την απαράμιλλη τέχνη αυτού του προικισμένου ανθρώπου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: