Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Σπήλιος Μεντής, Γιάννης Ρίτσος: Εμβατήριο του ωκεανού (ανέκδοτο)

Η ποιητική σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου "Εμβατήριο του ωκεανού" γράφτηκε στο διάστημα 1939-1940 και είναι ένα έργο με έντονες αναδρομές στα παιδικά του χρόνια, αλλά και στον αρχέτυπο ομηρικό μύθο του ταξιδιού, με κυρίαρχα τα μοτίβα του ήλιου και της θάλασσας. Ένα "αστείρευτο άσμα" για την ομορφιά της ζωής. 
Ο συνθέτης Σπήλιος Μεντής μελοποίησε μέρη του έργου, αλλά αυτά δυστυχώς ποτέ δεν δισκογραφήθηκαν κι έτσι έχουμε χάσει την ευκαιρία να χαρούμε άλλη μια θαυμάσια μουσική προσέγγιση στο έργο του μεγάλου μας ποιητή. 
Ένα ίχνος όμως αυτής της μελοποίησης μας έχει διασωθεί εμμέσως, μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή "Τραγούδια στο συρτάρι" που παρουσίαζε στην ελληνική τηλεόραση το 1977 ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου. Καλεσμένος του ήταν ο ίδιος ο ποιητής, ο οποίος μίλησε για τον φίλο του τον Μεντή με πολύ θερμά λόγια και διάβασε αποσπάσματα από το έργο. 
Στην εκπομπή λοιπόν αυτή η Λάκης Χαλκιάς ερμήνευσε το τραγούδι "Θάλασσα" του Μεντή βασισμένο στο ομώνυμο απόσπασμα του έργου κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή ιδέα της συγκεκριμένης μελοποίησης. 
Ας είναι καλά ο φίλος μου π. Αρτ. που μας το εξασφάλισε! Ακούστε το...

Δεν υπάρχουν σχόλια: