Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Τερψιχόρη Παπαστεφάνου: Άσμα Ασμάτων (1972)

Ένα χρόνο μετά τους εξαιρετικούς "Ελεύθερους Πολιορκημένους" η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου ηχογράφησε έναν νέο κύκλο μελοποιημένης ποίησης με γενικό τίτλο "Άσμα Ασμάτων" παρμένο από το κλασικό ερωτικό ποίημα του Σολομώντα σε δόκιμη ελληνική απόδοση από τον Γιώργο Σεφέρη
Αυτό το ποίημα-ποταμός, ερμηνευμένο συγκλονιστικά από τη Μαρία Δημητριάδη και τον Γιώργο Ζωγράφο με τη συνοδεία της Χορωδίας Τρικάλων, καταλάμβανε την πρώτη πλευρά της αρχικής αναλογικής έκδοσης, ενώ στο υπόλοιπο μέρος του δίσκου έχουμε τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα των Νικηφόρου Βρεττάκου, Ιωάννη Πολέμη, F.G. Lorca και Άγγελου Σικελιανού. Ξεχωρίζει το υπέροχο "Χαμένα χρόνια" που ερμηνεύει εκφραστικά η Δανάη Μπαραμπούτη, ενώ τα υπόλοιπα ερμηνεύονται από τη Χορωδία Τρικάλων. 
Επισημαίνω ότι το ποίημα του Λόρκα είναι το γνωστό "Τραγούδι του δρόμου" σε ελληνική απόδοση του Νίκου Γκάτσου, το οποίο δέκα χρόνια νωρίτερα το είχε μελοποιήσει πρώτος ο Μάνος Λοΐζος. Το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού έχει τίτλο "Ομπρός βοηθάτε" και προέρχεται από τη μεγάλη σύνθεση "Πνευματικό εμβατήριο" που είχε μελοποιήσει νωρίτερα ο Μίκης Θεοδωράκης. Εδώ βέβαια η μελοποίηση ανήκει στην Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, ωστόσο λανθασμένα στην ψηφιακή επανέκδοση του δίσκου (1992) ως συνθέτης του τραγουδιού αναγράφεται ο Μίκης!

Τέλος, να προσθέσω ότι ο δίσκος συμπληρώνεται με ένα ακόμη ορχηστρικό κομμάτι, όπως το συνήθιζε η Παπαστεφάνου, με τίτλο "Ρομάντζα". Πιθανολογώ ότι σολίστ του μπουζουκιού είναι ο Στέλιος Ζαφειρίου, αν και δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του.

(c) CD | PolyGram/Olympic | 1972 | πηγή: d58

2 σχόλια:

Little Bill είπε...

Τι να πούμε, μουσική για την ψυχή, σε ευχαριστούμε

Ulysses Joven είπε...

Thanks so Much :)