Σημαντικός δίσκος βινυλίου του 1976, ακυκλοφόρητος ακόμη σε ψηφιακή μορφή. Από τις πρώτες δισκογραφικές καταθέσεις του συνθέτη Μιχάλη Τερζή και συγκεκριμένα η δεύτερη, μετά το πρωτόλειο "Του έρωτα τ' αντάρτη" (1974). Είναι αφιερωμένος σε δύο μεγάλους Έλληνες ποιητές: Τον Γιάννη Ρίτσο (1909-1990) και τον παλιότερο Κωστή Παλαμά (1859-1943).
Παρόλο που πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς ποιητές, που έζησαν και δημιούργησαν σε διαφορετικό περιβάλλον και εποχή, υπάρχει ωστόσο μια λεπτομέρεια που τους συνδέει: Ο Παλαμάς, απόλυτα καταξιωμένος πνευματικός άνθρωπος ήδη, ήταν ο πρώτος που χαιρέτησε θερμά την εμφάνιση του νέου τότε (δεκαετία του '30) ποιητή Γιάννη Ρίτσου με τη γενναιόδωρη δήλωση "παραμερίζουμε ποιητή, για να περάσεις..."
Ο δίσκος είναι μοιρασμένος στα δύο: Η 1η μεριά του καλύπτεται από τη μελοποίηση του ποιήματος "Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο" του Γιάννη Ρίτσου, που ερμηνεύει εκφραστικά ο Γιώργος Ζωγράφος. Το ποίημα αυτό γράφτηκε ουσιαστικά ταυτόχρονα με τα θλιβερά γεγονότα του 1974, που είχαν ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του νησιού. Μέσα όμως από το συγκυριακό και επικαιρικό στοιχείο ο μεγάλος ποιητής καταφέρνει να υψώσει μια φωνή διαμαρτυρίας με ιδέες και σκέψεις που διασπούν τα στεγανά του χρόνου.
Η 2η πλευρά περιλαμβάνει τα "Έξι τραγούδια σε ποίηση Κωστή Παλαμά", τα ίδια που ξαναβρίσκουμε και στον μεταγενέστερο δίσκο "Όλη τη μουσική μες στην αγάπη βάλε" (1984), αφιερωμένον εξολοκλήρου στον Κωστή Παλαμά. Ωστόσο η μελοποίηση των ποιημάτων είναι τελείως διαφορετική μεταξύ των δύο δίσκων, με εξαίρεση το γνωστό "Γεια σας τριαντάφυλλα" που εδώ το ερμηνεύει όμορφα η Άννα Βίσση. Τα υπόλοιπα τραγούδια τα ερμηνεύει και πάλι ο Γιώργος Ζωγράφος. Την ενορχήστρωση του δίσκου έκανε ο Τάσος Καρακατσάνης.
Πρέπει να διευκρινίσω ότι ο συγκεκριμένος κύκλος ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, όπως ήταν φυσικό, μελοποιήθηκε την ίδια εποχή και από διάφορους Κύπριους συνθέτες. Συγκεκριμένα, έχουμε τρεις διαδοχικές μελοποιήσεις, η καθεμιά και σε διαφορετική μουσική φόρμα.
Προηγήθηκε το 1975 ο εθνικός συνθέτης της Κύπρου Σόλων Μιχαηλίδης (1905-1979), ο οποίος απέδωσε το έργο σε φόρμα καντάτας (CBS, 1975).
Προηγήθηκε το 1975 ο εθνικός συνθέτης της Κύπρου Σόλων Μιχαηλίδης (1905-1979), ο οποίος απέδωσε το έργο σε φόρμα καντάτας (CBS, 1975).
Μέσα στο 1976 είχαμε άλλες δυο κυπριακές μελοποιήσεις σε λαϊκότερες φόρμες. Η πιο αξιόλογη ήταν του συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη που εκδόθηκε από τη Lyra, ενώ η άλλη υπογράφεται από τον συνθέτη Ανδρέα Ανδρέου και κυκλοφόρησε από την εταιρία AndyPhone σε 7/ιντσο βινύλιο.
(c) LP | Minos | 1976 | πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου