Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Γρηγόρης Σουρμαΐδης: Στο δρόμο για το Τσιμενλί (1976)

Ο Γρηγόρης Σουρμαΐδης έδωσε το κύριο σώμα του έργου του στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 με τρεις πολύ ενδιαφέροντες δίσκους που έκαναν εντύπωση στην εποχή τους, ενώ κάποια τραγούδια του γνώρισαν σημαντική εμπορική απήχηση. Ξεκίνησε το 1971 με το δίσκο "Χαιρετισμός". Το 1974 με το δίσκο "Λιτανεία" κατάφερε να ακουστεί αρκετά μέσα από μια σειρά όμορφων τραγουδιών. Και τελικά το 1976 ολοκλήρωσε αυτόν τον κύκλο με τον ιδιαίτερο δίσκο "Στο δρόμο για το Τσιμενλί".
Ο δίσκος αυτός λοιπόν είναι ένα μοιρολόι για τις χαμένες πατρίδες του Πόντου και τον ξερριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Τραγούδια που αποτυπώνουν την "ανείπωτη πίκρα, τη βαθιά οδύνη για το χαμό της προγονικής γης", μισόν αιώνα και κάτι μετά το μοιραίο εκείνο έτος 1922. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Γιώργο Καλαμαριώτη. Η μουσική χαρακτηρίζεται έντονα από το χρώμα του ποντιακού ήχου, αλλά και από λαϊκά ηχοχρώματα. Βασική ερμηνεύτρια η Ρένα Κουμιώτη, ενώ συμμετέχει κι ο ίδιος ο συνθέτης. Αξιόλογη δουλειά που δεν προσέχθηκε όσο θα της άξιζε στον καιρό της και ίσως δικαιούται μια ετεροχρονισμένη αναγνώριση.

(c) LP | Polydor | 1976 | πηγή: tzil/d58

3 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Να πουμε εδω ότι Κλαμαριωτης δεν ειναι αλλος απο το δημοσιογραφο Γιώργο Μπερτσο...Ο Μπέρτσος μαζί με τους Γιώργο Ρωμαίο και Γιάννη Βούλτεψη ήταν εκείνοι που συνετέλεσαν ουσιαστικά στη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας Λαμπράκη το 1963.Χάρη στην δική τους επιμονή και στη συστηματική τους δουλειά , αλλά και στον ηρωικό "Τίγρη", το Μανώλη Χατζηαποστόλου, ξεσκεπάστηκε η παρακρατική οργάνωση "Καρφίτσα",άκου ονομα οι κανάγιες, της οποίας όργανο ήταν οι Κοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης και σχηματίστηκε ένας φάκελος, ο οποίος πέρα από τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας αυτής, αποδείκνυε και τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών της χωροφυλακής και όχι μόνο.Έτσι οι Σαρτζετάκης, Δελαπόρτας και Μπούτης μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν δίκη και να μην περάσει ως... "ατύχημα" η δολοφονία αυτή.

cnikola.tee6 είπε...

Το έργο ευτύχησε σε μια νεότερη εκτέλεση με τους Ηλία Υφαντίδη, Κώστα Χατζή, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Μανώλη Μητσιά, Δημήτρη Μπάση και Θεοδώρα Στίγκα.
Χορηγοί το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Αθηναίων και η Δ.Ε.Π.Α.
Κυκλοφόρησε από το ''Παρασκήνιο'' το Μάη του 2016.

Unknown είπε...

Για μια φορά ακόμη σας ευχαριστώ πολύ