Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Ο Δράκος (1956/ανέκδοτο OST)

To 1954 ο σημαντικός σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος (1926-2017) μας έδωσε την πρώτη μεγάλη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, τη "Μαγική πόλη" που αποτελεί κι ένα σημαντικό δείγμα της εγχώριας νεορεαλιστικής κινηματογραφίας. 
Το 1956 ο σκηνοθέτης επανέρχεται με την εμβληματική ταινία "Ο Δράκος", η οποία δικαιωματικά καταλαμβάνει μια από τις κορυφαίες θέσεις συνολικά στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου κερδίζοντας μάλιστα και τη διεθνή καταξίωση. Το σενάριο ανήκει στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και πρωταγωνιστούν οι: Ντίνος Ηλιόπουλος, Γιάννης Αργύρης, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου και Θανάσης Βέγγος.
Η μουσική της ταινίας ανήκει και πάλι στον Μάνο Χατζιδάκι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, απολύτως ατμοσφαιρικό soundtrack, το οποίο επίσης παραμένει ανέκδοτο. Ο νεαρός τότε συνθέτης απέδωσε άριστα τη noir ατμόσφαιρα της ταινίας "παίζοντας" με ρυθμούς και μελωδίες απ' όλο το φάσμα της μουσικής έκφρασης. Κιθάρα παίζει ο Δημήτρης Φάμπας και μπουζούκι ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ανάμεσα στα θέματα της ταινίας είναι και το γνωστό τραγούδι "Ο Ιλισσός" (σε στίχους του ηθοποιού Γιώργου Εμιρζά) που ερμηνεύει η πρωταγωνίστρια Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, ενώ στη δισκογραφία πρωτοακούστηκε από τη φωνή της Νάνας Μούσχουρη. 
Στο αυτοσχέδιο soundtrack που σας παρουσιάζω, φτιαγμένο από το dvd της ταινίας, έχω συμπεριλάβει και δυο δισκογραφημένες εκτελέσεις του "Ιλισσού", μία με τη Γιοβάννα και άλλη μία με τη Μελίνα Μερκούρη.

(c) Ανέκδοτο OST | 1956 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: