Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Γιάννης Ζουγανέλης: Επί τόπου (1984)

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώιμη δισκογραφία του Γιάννη Ζουγανέλη διακρίνεται για την απόλυτη διαφοροποίηση κάθε δουλειάς του από τις άλλες! Κάθε δίσκος του ήταν και διαφορετικός από τους άλλους. Αυτό μπορεί εν μέρει να δηλώνει και την προσπάθεια του συνθέτη να κατακτήσει ένα συγκεκριμένο προσωπικό ύφος, αλλά φυσικά δείχνει και τη μεγάλη ευκολία του τα κινείται με άνεση σε ποικίλα πεδία της μουσικής γλώσσας.
Κλείνω λοιπόν εδώ το αφιέρωμά μου σ' αυτή τη συνθετική φάση του Γιάννη Ζουγανέλη με τον πρώτο κανονικό κύκλο τραγουδιών που έγραψε το 1984 και κυκλοφόρησε από τη CBS. Τίτλος του: "Επί τόπου". Ένδεκα τραγούδια με ροκ διάθεση που ερμηνεύει η Ισιδώρα Σιδέρη με τη συμμετοχή του ίδιου και μιας μικρής ομάδας παιδιών. Τους στίχους υπογράφουν οι: Γιώργος Οικονομέας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Μπάμπης Τσικληρόπουλος, Λάκης Τεάζης, Λένα Καλφοπούλου και Διονύσης Σαμαρτζής. Δυο τραγούδια μάλιστα έχουν στίχους του συνθέτη. Η ορχήστρα περιλαμβάνει ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, βιολί, σαξόφωνο, πιάνο, ντραμς, κρουστά και ηλεκτρικό μπάσο. 
Απλά τραγούδια που ακούγονται ευχάριστα, αν και δε γνώρισαν ιδιαίτερη εμπορική απήχηση κι έχουν πια ξεχαστεί. Μερικά είναι όντως καλά τραγούδια ("Το πρωί", "Ό,τι κι αν λες", "Μπαλωμένε μου νορμάλ"). Η ερμηνεία πάντως της Ισιδώρας Σιδέρη μας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε για μια ακόμη φορά στην ωραία κι εκφραστική αυτή φωνή που ποτέ δεν μπόρεσε να κατακτήσει την καταξίωση που της άξιζε.

(c) LP | CBS | 1984 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

Νίκος87 είπε...

Μπράβο!!!
Είναι για 'μένα από τους καλύτερους ελληνόφωνους ροκ δίσκους της δεκαετίας!.Πολύ φευγάτος.
Η Ισιδώρα Σιδέρη από τις πιό αισθησιακές ελληνικές φωνές.
Εκπληκτική ερμηνεύτρια.

...τί κομματάτες τα ¨Όταν σωπάσουν οι φωνές¨ και ¨¨Η ζωή μου¨!!!