Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Μιχάλης Τερζής: Βιολιστή κατέβα από τη στέγη (1990)

Ο δίσκος "Βιολιστή κατέβα από τη στέγη" του Μιχάλη Τερζή κυκλοφόρησε το 1990 από τη Lyra. Πρόκειται για έναν ενδιαφέροντα κύκλο δέκα ευαίσθητων τραγουδιών σε στίχους των Θεόφιλου Βερύκιου, Πάνου Φαλάρα, Χρήστου Προμοίρα, Κατερίνας Παπαγεωργίου, Ηλία Κατσούλη και Γιάννη Καλαμίτση
Τραγούδια χαμηλών τόνων με μια διάχυτη μελαγχολική διάθεση και ακουστική ενορχήστρωση με έντονη την παρουσία του ακορντεόν. Το ωραιότερο τραγούδι του δίσκου είναι το εναρκτήριο "Καφές με γάλα" που μοιάζει σαν ένας μικρός ύμνος στις ασήμαντες μικροχαρές της καθημερινότητας. Το ομότιτλο τραγούδι παραπέμπει στο πασίγνωστο μιούζικαλ με μια απομυθοποιητική διάθεση.
Το μεγαλύτερο πάντως προσόν του δίσκου είναι η παρουσία της σπουδαίας Μαρίας Δημητριάδη στην ερμηνεία των τραγουδιών. Ήταν η εποχή που η μεγάλη ερμηνεύτρια περνούσε στην οδυνηρή της απαξίωση από το δισκογραφικό κατεστημένο έχοντας ήδη καταθέσει μεγαλειώδεις ερμηνείες από το πρώτο της ξεκίνημα πλάι σε μεγάλους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ("Τραγούδια του αγώνα", "Τα λαϊκά"), ο Σταύρος Ξαρχάκος ("Κορίτσια στον ήλιο"), ο Γιάννης Μαρκόπουλος ("Ήλιος ο πρώτος", "Χρονικό"), ο Νίκος Μαμαγκάκης ("Σκλάβοι πολιορκημένοι") και κυρίως ο Θάνος Μικρούτσικος ("Πολιτικά τραγούδια", "Καντάτα για τη Μακρόνησο", "Φουέντε Οβεχούνα", "Τραγούδια για φονιάδες", "Τραγούδια της λευτεριάς", "Αντάρτικα", "Δελτίο καιρού", "Εμπάργκο"). Θα έδινα τα εύσημα στον Μιχάλη Τερζή που δε δίστασε να υποστηρίξει την επιβίωση πολλών μεγάλων ερμηνευτών στη φάση της απαξίωσής τους. Το έκανε και με τον Μιχάλη Βιολάρη και με τον Σταμάτη Κόκοτα και με τον Κώστα Σμοκοβίτη!
Στο δίσκο συμμετέχει επίσης ο τραγουδιστής Τάκης Λίβανος με δυο τραγούδια, ενώ στα φωνητικά ακούγεται και ο συνθέτης. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Δημήτρης Γαζής.
Ο δίσκος βέβαια έχει ξεχαστεί προ πολλού και δεν κυκλοφορεί πια, αν και έχω την εντύπωση ότι κάποια στιγμή εκδόθηκε και ψηφιακά, αλλά άντε να τον βρεις!

(c) LP | Lyra | 1990 | πηγή: d58/OO

Δεν υπάρχουν σχόλια: